Cea mai mare platformă de căutare Rusia, amendată pentru că nu a colaborat cu serviciile speciale
- Julieta Savitchi
- 19 iunie 2023, 13:11
O instanţă de la Moscova a aplicat o amendă de 2.000.000 de ruble platformei Yandex, cel mai mare site Runet.
Ce i-au imputat autorităţile platformei Yandex
Acţiunile platformei au fost calificate în conformitate cu partea 4 a art. 13.31 din Codul de infracțiuni administrative al Federației Ruse, refuzul repetat de a asigura implementarea cerințelor ca agențiile de stat să caute sau să organizeze securitatea statului.
Reprezentantul platformei a recunoscut în instanță încălcările care i-au fost imputate, solicitând judecăţii să nu aplice cuantumul maxim al amenzii. Sancțiunea articolului 13.31 din Codul contravențiilor administrative al Federației Ruse prevede o pedeapsă sub forma unei amenzi administrative în valoare de la 2 milioane de ruble la 6 milioane de ruble.
Platforma, amendată şi în 2022
Printr-o decizie a Tribunalului Districtual Meşcianski din Moscova, Yandex a fost găsit vinovat, în 2022, pentru o infracțiune administrativă conform părții 3 a art. 13.31 din Codul de infracțiuni administrative al Federației Ruse, compania a fost supusă unei pedepse administrative sub forma unei amenzi în valoare de 400 de mii de ruble. În ședința de judecată, avocatul Yandex a confirmat circumstanțele de fapt ale cazului, dar a cerut să elibereze compania de răspunderea administrativă din cauza absenței unei presupuse infracțiuni administrative, explicând că nu a existat intenția de a comite o infracțiune administrativă.
De ce Yandex nu-şi poate onora „obligaţiunile”
Avocatul platformei a mai declarat că Yandex nu poate respecta cerințele legii din cauza măsurilor restrictive impuse împotriva Federației Ruse. Astfel, avocatul a justificat acest lucru prin faptul că, pentru a se conforma cerințelor legii, Yandex trebuie să achiziționeze, să instaleze și să configureze hardware și software de fabricație străină, ceea ce este în prezent imposibil.
În 2022, serviciile Yandex au fost incluse de către autorităţile ruse în registrul organizatorilor de difuzare a informațiilor pe internet, care, conform legii, sunt obligați să stocheze în Rusia date privind faptele de primire, transmitere, livrare și (sau ) prelucrarea informațiilor vocale, textului scris, imaginilor, sunetelor, videoclipurilor sau altor mesaje electronice ale utilizatorilor, precum și informații despre acești utilizatori în termen de un an de la data încheierii implementării acestor acțiuni. În plus, mesajele utilizatorilor de internet înșiși trebuie să fie stocate timp de până la șase luni. Aceştia mai sunt obligaţi să furnizeze informații la solicitarea instituţiilor statului, în cursul activităților lor de căutare operațională.