Alexei Navalnâi, judecat cu ușile închise. Jurnaliștii nu au voie să asiste

Alexei Navalnâi, judecat cu ușile închise. Jurnaliștii nu au voie să asisteAlexei Navalnîi, în închisoare /Sursa foto: twitter

Dosarul în care liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, est învinuit de fondarea unei organizaţii extremiste, se va judeca cu uşile închise într-o închisoare de maximă securitate.

Jurnaliştii nu vor avea voie să intre în sala unde va fi adus Navalnîi. Anunţul a fost făcut pentru presa rusă de către ofiţerul de presă al Tribunalului din Moscova, Vadim Polejaev.

Magistraţii vor merge din nou în închisoare ca să-l judece pe Navalnîi

Polejaev a precizat că dosarul pe numele lui Navalnîi va fi examinat în colonia nr. 6 din regiunea Vladimir, unde politicianul își ispășește în prezent pedeapsa pentru o altă pretinsă infracţiune.

Cu un an în urmă, când instanţa exemina un alt dosar pe numele şui Alexei Navalnîi, tot în închisoare unde era încarcerat acesta, jurnaliştilor li s-a propus să meargă într-o sală special pregătită, unde puteau urmări de pe un ecran ce se petrece în sala de judecată.era un ecran cu o emisiune. Transmisiunea era întreruptă periodic, iar când lui Navalnîi i s-a oferit la ultimul cuvânt, transmisiunea a fost oprită cu totul.

Totuşi, unor jurnalişti li s-a permis atunci accesul în sala de judecată, dar pentru aceasta trebuiau să predea toate echipamentele electronice, având dreptul de a lua cu ei doar un pix şi un caiet.

Fără jurnalişti în sala de şedinţe

Acum, după cum a spus Polejaev, regulile s-au schimbat. „Nu va fi nimeni în sala unde vor fi inculpatul, judecătorul și apărătorii. Jurnaliştii vor avea acces doar în camera amenajată pentru presă”, a declarat reprezentantul instanței.

La data de 6 iunie a anului curent, în penitenciarul din Vladimir a avut loc ședința preliminară în dosarul intentat lui Navalnîi pentru extremism. Jurnaliştilor nu li s-a permis să asiste la şedinţă.

Navalnîi este învinuit de crearea unei „comunități extremiste”, apel la extremism, crearea unui ONG care încalcă drepturile cetățenilor, finanțarea extremismului, implicarea minorilor în acte periculoase și reabilitarea nazismului. Dacă va fi găsit vinovat, liderul opoziţiţiei ruse ar putea fi condamnat la 30 de ani de închisoare.

În luna martie a anului trecut, disidentul rus a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru sub acuzația de fraudă și ultraj la adresa instanței. Înainte de aceasta, Navalnîi a fost condamnat la alţi 2,5 ani de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse.