Metsola intervine pentru ca Parlamentul UE să închirieze o nouă clădire în Strasbourg
- Iuliu Vlădescu
- 14 iunie 2023, 19:10
Franța a oferit Parlamentului clădirea la un preț redus. Înalți deputați europeni, inclusiv președintele Roberta Metsola, au votat în favoarea unei mișcări care ar putea consolida și mai ferm Parlamentul European în casa sa de la Strasbourg.
Roberta Metsola și-a convocat luni cei 14 vicepreședinți pentru a decide cu privire la o ofertă a guvernului francez, dezvăluită de Politico în mai, de a închiria o nouă clădire de birouri Parlamentului pentru 700.000 de euro pe an.
După luni de discuții cu privire la achiziționarea clădirii, Parlamentul a luat în considerare o ofertă de la Paris pe 3 mai, prin care guvernul francez ar închiria așa-numita clădire Osmose - un bloc de ultimă generație care are 15.000 metri pătrați, nu departe de hemiciclul Parlamentului din Strasbourg. Parisul a descris oferta ca fiind „avantajoasă”, iar Parlamentul a spus că este o cincime din prețul pe care ar fi fost pe piața liberă la momentul în care a fost efectuată o evaluare la începutul acestui an.
Acesta vine, de asemenea, ca parte a efortului guvernului francez de a extinde amprenta Parlamentului UE în orașul francez, care este reședința oficială a instituției conform tratatelor UE. Potrivit a trei eurodeputați care știau despre întâlnire, cărora li sa acordat anonimatul pentru a vorbi despre discuțiile cu ușile închise, un grup de șapte europarlamentari din Partidul Popular European de centru-dreapta, Renew de centru și grupurile de dreapta ECR au considerat că suma este prea mare și că afacerea ar trebui să fie refuzată.
Parlamentul „a cedat” presiunii politice din partea guvernului francez
De asemenea un grup format din eurodeputați socialiști, verzi și de stânga a respins oferta, argumentând că nu este nevoie de spațiu suplimentar. Nu a avut loc niciun vot oficial, dar pozițiile președintelui Metsola și ale aliaților ei au spus că există o majoritate restrânsă în favoarea acceptării acordului. Heidi Hautala, vicepreședintele Verzilor, a scris într-o declarație că Parlamentul „a cedat” presiunii politice din partea guvernului francez.
„Evaluarea nevoilor folosită pentru a sprijini decizia a fost în mod clar adaptată pentru acord și nu reflectă nevoile reale ale Parlamentului”, a scris ea. Decizia va fi transmisă acum comisiei de buget, care va analiza în continuare oferta Franței – și ar putea declanșa un vot dacă deputații europeni ridică obiecții. Un vot negativ general ar trimite decizia înapoi lui Metsola și vicepreședintelui ei, a spus un purtător de cuvânt al Parlamentului.
Mișcarea Osmose vine după ce planurile de a transforma una dintre clădirile Parlamentului de la Strasbourg într-un hotel, salutat de guvernul francez, par a fi abandonate. După întâlnirea de luni, vechea clădire Konrad Adenauer din Luxemburg este probabil să fie scoasă pe piață, iar discuțiile au continuat cu privire la renovarea clădirii Paul-Henri Spaak din Bruxelles, a spus una dintre persoane.
Toate clădirile Parlamentului UE în timp ajung să poarte numele unui politician european decedat. Asta înseamnă că președintelui francez Emmanuel Macron i se interzice să candideze pentru noile birouri de la Strasbourg – dar regretatul Silvio Berlusconi ar putea fi un candidat.