Întâlnirea Joe Biden-Jens Stoltenberg, amânată din cauza unei probleme stomatologice a președintelui SUA

Întâlnirea Joe Biden-Jens Stoltenberg, amânată din cauza unei probleme stomatologice a președintelui SUA Joe Biden / Sursa foto: EPA/TOLGA AKMEN

Președintele Joe Biden a suportat o intervenție stomatologică la un canal radicular, fapt care i-a afectat programul zilnic. El a lipsit de la un eveniment public cu sportivii universitari și și-a amânat întâlnirea cu secretarul general al NATO cu o zi.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a minimalizat importanța procedurii, la briefingul de presă de luni după-amiază. Ea a numit-o procedură „de rutină” și a spus că Joe Biden se simte „foarte bine”. În plus, ea a refuzat să spună ce a cauzat durerea dentară a lui Biden.

„Cu siguranță, nu sunt dentist în niciun caz”, a spus Jean-Pierre. „În ceea ce privește sănătatea dinților președintelui, nu pot vorbi despre asta.”

Potrivit Asociației Americane a Endodontilor, peste 15 milioane de canale radiculare sunt obturate în fiecare an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul personal al lui Biden, Kevin O'Connor, a declarat, într-o notă publicată de Casa Albă, că Biden s-a plâns duminică de durere la premolarul său inferior drept. Președintele a fost supus unei obturații de canal și a „tolerat bine procedura” fără complicații, a spus O’Connor.

Luni dimineața, Biden a avut „încă un disconfort” în gură, despre care O’Connor a spus că era de așteptat. O echipă de specialitate endodontică de la Centrul Medical Militar Național Walter Reed a închis canalul radicular al lui Biden, la Casa Albă.

Vorbind la o strângere de fonduri politice din New York, luni seară, prima doamnă Jill Biden a spus că a fost o „noapte grea” pentru amândoi. „A stat treaz toată noaptea de durere”, a spus ea. „Ceea ce desigur însemna, ghici ce? Am fost trează toată noaptea de durere – cu un alt fel de durere.”

Gluma-gafă a Primei Doamne

Prima doamnă și-a exprimat surprinderea că medicii au putut să aibă grijă de președinte fără ca acesta să părăsească Casa Albă. „Știați că există un cabinet de dentist în partea de jos a Casei Albe?” i-a întrebat Jill Biden pe donatori. „Nu mai văzusem asta niciodată”. La un alt moment, ea a întrebat mulțimea despre preocupările lor și a promis că le prezenta soțului ei, profitând de faptul că se află sub anestezie.

Dar, de fapt, Casa Albă a anunțat că Biden nu a fost pus sub anestezie pentru procedură, așa că nu era nevoie să invoce al 25-lea amendament pentru ca vicepreședintele Kamala Harris să fie președinte interimar.

Biden avea în program un eveniment sportiv, pe Peluza Sud a Casei Albe, dar Kamala Harris i-a ținut locul. De asemenea, alte două evenimente care erau în programul lui Biden - o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și o recepție pentru șefii de misiune la Casa Albă, au fost mutate o zi mai târziu.