Hacker român, condamnat în SUA. „Virus”, așa cum era cunoscut, a ajutat la infestarea servelor NASA

Hacker român, condamnat în SUA. „Virus”, așa cum era cunoscut, a ajutat la infestarea servelor NASA sursa: arhivă EVZ

Ionuț Mihai Păunescu este un hacker român care a fost condamnat recent în SUA. El a fost acuzat de autoritățile americane că ajutat mai mulți prădători cibernetici să spargă serverele NASA.

„Virus” așa cum era supranumit românul a primit o sentință de 3 ani de închisoare pentru implicarea sa în administrarea unui serviciu care a permis furtul de informații financiare confidențiale. Mai exact el ”a deschis calea„ hackerilor pentru ca aceștia să poată distribui virusul Gozi, troianul Zeus, troianul SpyEye și malware-ul BlackEnergy. Toate sunt concepute pentru a fura informații financiare confidențiale și pentru a desfășura alte activități ilicite.

De altfel, românul a închiriat servere și adrese IP de la furnizori de internet legitimi și le-a pus la dispoziția infractorilor cibernetici. În acest fel le-a permis acestora să rămână anonimi și să lanseze atacuri. De asemenea, el a fost acuzat și pentru atacuri DDoS (distributed denial-of-service) și campanii de spam. Inițial, ”Virus” a fost arestat în România, în decembrie 2012 la București, dar oficialii americani nu au putut să îl extrădeze la momentul respectiv. 

 A fost prins în Columbia, pe aeroportul din Bogota

Numai că a plecat în Columbia, acolo unde în 2021 a și fost reținut, pe Aeroportul Internațional El Dorado din Bogota. Încă din 2013, procurorii americani l-au acuzat pentru implicarea sa în distribuirea programului malware Gozi, care a facilitat furtul acreditărilor de e-banking și a fondurilor din conturile victimelor. Oficialii americani au spus că ”Virus” a fost una dintre cele trei persoane responsabile de răspândirea malware-ului la nivel global în peste un milion de calculatoare între 2007 și 2013. De altfel, malware-ul Gozi a infectat peste 40.000 de computere din SUA, inclusiv cele de la Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (NASA), precum și computere din Europa. Acesta le-a permis hackerilor să fure zeci de milioane de dolari prin eludarea programelor antivirus. După ce a fost capturat, a pledat vinovat, dar pentru acuzații mai puțin grave. În afara închisorii, Păunescu trebuie să renunțe la 3,51 milioane de dolari și să plătească o despăgubire de 18.945 de dolari. 

Ne puteți urmări și pe Google News