Ce se va întâmpla cu deputații din partidul Șor dacă acesta va fi scos în afara legii

Ce se va întâmpla cu deputații din partidul Șor dacă acesta va fi scos în afara legii Sursa foto: Arhiva EVZ

Dacă Curtea Constituțională (CC) recunoaște partidul Șor ca neconstituțional, atunci deputații formației din parlament pot deveni independenți sau se pot alătura unei alte facțiuni.

Așa a declarat ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, transmite ipn.md pe 13 iunie.

Șeful Ministerului Justiției a menționat că scoaterea în afara legii a partidului este o experiență nouă pentru Republica Moldova și, prin urmare, autoritățile moldovenești se consultă constant cu structurile internaționale. Astfel, Curtea Constituțională a solicitat avizul Comisiei de la Veneția cu privire la partidul fondat de Ilan Șor.

Totodată, Mihailov-Moraru a subliniat că guvernul a sesizat Curtea Constituțională cu privire la verificarea constituționalității partidului Șor, având dovezi convingătoare ale unei încălcări a legii de către această formație. Ministrul a adăugat că, conform apelului Cabinetului de Miniștri, activitățile partidului Șor contravin principiilor statului de drept și pun în pericol suveranitatea și integritatea țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acesta va fi primul astfel de caz din Moldova. Din poziția guvernului, pot spune că sunt suficiente argumente și dovezi de încălcări ale legii electorale, finanțări ilegale. Parchetul Anticorupție are în vedere mai multe dosare legate de finanțarea ilegală a partidului. Toate acestea, în opinia noastră, sunt argumente suficiente, dar Curtea Constituțională va trebui să decidă”, a subliniat ministrul.

În același timp, Mihailov-Moraru consideră că cinci deputați din fracțiunea Partidului Șor din parlament pot deveni deputați independenți. „Este interesant ce va decide Curtea Constituțională cu privire la mandatele deputaților din partidul Șor. Au fost aleși de popor și ar fi putut rămâne independenți. Dar aceasta este doar una dintre opțiuni. Dacă unii membri ai acestui partid doresc să se alăture altuia, acesta este dreptul lor”, a adăugat ea.

Pașii pe care îi vor urma partidul Șor în caz ca va fi declarat neconstituțional

Deputatul de partid Șor Vadim Fotescu a spus că dacă formația va fi recunoscută ca fiind neconstituțională, va găsi "alte forme" de existență. Fotescu a declarat acest lucru la emisiunea Săptămâna Noua cu Anatolie Golia de la TV8.

„Dacă partidul Șor va fi declarat neconstituțional cu procedura ulterioară de dizolvare, atunci, așa cum a spus Ilan Șor, vom găsi alte forme pentru a continua lupta în domeniul politic al țării”, a spus Vadim Fotescu.

Deputatul formației nu a oferit detalii despre cum exact va continua partidul „lupta în domeniul politic al țării”. Dar a recunoscut că în curând susținătorii Partidului Socialist vor continua să părăsească formația. „Mulți oameni sunt nemulțumiți de faptul că PSRM nu a susținut protestele organizate împotriva actualei guvernări”, a spus Fotescu.

Reamintim că, pe 13 iunie, Curtea Constituțională va continua să examineze recursul guvernului pentru verificarea constituționalității Partidului Șor, potrivit newsmaker.md.