O nouă criză alimentară va provoca creșterea prețurilor în toată lumea. ONU, despre foamete, boli şi criza de apă potabilă

O nouă criză alimentară va provoca creșterea prețurilor în toată lumea. ONU, despre foamete, boli şi criza de apă potabilă

Organizația Națiunilor Unite (ONU)a declarat marți că ruperea imensului baraj din epoca sovietică de pe râul Nipro, Ucraina, va avea un impact uriaș asupra securității alimentare globale, care va duce la o creștere a prețurilor la alimente și criza de apă potabilă.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat marţi că ruperea uriaşului baraj de la Kahovka de pe fluviul Nipru va avea un impact considerabil asupra securităţii alimentare mondiale, de natură să antreneze o creştere a preţurilor la alimente şi să provoace probleme în alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni.

Zona care coboară spre Marea Neagră este grânarul întregii lumi

Martin Griffiths, responsabilul ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că impactul asupra securităţii alimentare ar putea fi semnificativ pentru omenire, ar provoca foamete, boli şi criza apei potabile, iar preturile vor exploda în toată lumea.

„Este vorba de un grânar, toată zona aceea care coboară spre Marea Neagră şi Crimeea este un grânar nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume. Deja ne confruntăm cu dificultăţi în materie de securitate alimentară; sunt sigur că preţurile la produsele alimentare vor creşte în mod cert. Este aproape inevitabil că vom vedea enorme, enorme probleme cu recoltarea şi semănatul pentru următoarea recoltă. Aşadar, vom asista la un impact semnificativ asupra securităţii alimentare mondiale - asta este ceea ce se va întâmpla”, a afirmat oficialul ONU.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina şi Rusia sunt doi dintre cei mai mari producători agricoli din lume şi actori importanţi pe pieţele de grâu, orz, porumb, rapiţă, ulei de rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui.

Fără apă potabilă oamenii vor fi expuşi riscului de a contracta boli precum holera

Griffiths a spus că  până la 700.000 de oameni depindeau de rezervorul din spatele barajului pentru apă potabilă. Fără apă potabilă, oamenii vor fi expuşi riscului de a contracta diverse boli precum holera, iar copiii sunt cei mai vulnerabili într-o astfel de situaţie, a tras un semnal de alarmă Griffiths.

Responsabilul ONU a declarat că daune de o asemenea amploare la o infrastructură civilă contravin în mod absolut dreptului umanitar internațional, inclusiv Convențiilor de la Geneva.

Mai exact, Martin Griffiths a subliniat faptul că daunele de această amploare aduse infrastructurii civile sunt complet contrare dreptului internațional umanitar, inclusiv Convențiilor de la Geneva: „Este evident. Oricine a făcut-o a încălcat Convențiile de la Geneva”, a declarat Griffiths, potrivit finance.yahoo.com.