Trupele ucrainene au înaintat în teritoriul ocupat de Rusia. Cele mai intense lupte se duc în Donețk și Zaporojie

Trupele ucrainene au înaintat în teritoriul ocupat de Rusia. Cele mai intense lupte se duc în Donețk și Zaporojie Presa rusă de stat publică informații catalogate ca „false” despre trupele ruse. Sursa foto: Facebook

Lupte intense se duc în regiunile Doneţk şi Zaporojie, unde trupele ucrainene au recucerit mai multe sate din această zonă. Un general american a explicat cum va arăta marele atac al armatei ucrainene.

O mare parte din luptele de pe frontul din Ucraina se desfășoară la sud și sud-vest de orașul Velika Novosilka. Trupele ucrainene încearcă să înainteze de-a lungul unui râu îngust Mokri Iali, zonă unde a reușit să recucerească mai multe sate. „Trupele ucrainene înaintează de-a lungul ambelor maluri (...) În unele zone au reuşit să ocupe poziţii pe înălţimi. Şi vor presa cu şi mai multe resurse, forţându-ne să mutăm rezerve dintr-o altă zonă”,  a scris un cunoscut blogger militar rus Alexander Koţ, pe Telegram.

Primele succes ale contraofensivei ucrainene au fost în această regiune. Trupele de la Kiev au recuperat cel puțin patru sate. Este important de precizat că aceste lupte deja au provocat mari pierderi armatei ucrainene, printre care se numără tancuri și blindate occidentale. Presa internațională susține că printre echipamentele pierdute în ultimele zile de forțele ucrainene se numără şi 16 blindate americane Bradley. Statele Unite au oferit Ucrainei 109 de blindate de acest tipru

Cât au înaintat trupele ucrainene în ultimel zile

În tot acest timp, Ministerul rus al Apărării i-a decorat pe soldații ruși care au distrus ultimele zece blindate și patru tancuri germane Leopard. Evenimentul a avut loc duminică, 11 iunie. Reprezentanții Ministerului au transmis că trupele ruse au respins cinci acţiuni ofensive ucrainene în provinciile Doneţk şi Zaporojie, pe parcursul zilei de luni.

Recucerirea satelor din Donețk și Zaporojie reprezintă cea mai rapidă înaintare a trupelor ucrainene din ultimele șapte luni. Ultimele date arată că forțele ucrainene au înaintat în jur de cinci kilometri. Armata Kievului mai are de pătruns aproximativ încă 90 de kilometri în teritoriul controlat de ruși pentru a ajunge la Marea Azov. În acest fel, Ucraina ar putea tăia coridorul terestru al Rusiei cu Crimeea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina mai are arme pe care nu le-a folosit

Ucraina mizează în contraofensivă pe armele perfomante în valoare de zeci de miliarde de euro pe care le-a primit din Occident. De asemenea, autoritățile de la Kiev se bazează și pe informațiile din Vest privind forțele rusești, dar și pe instruirea oferită militarilor ucraineni. În tot acest timp, Rusia și-a fortificat liniile defensive. Statul Major ucrainean a anunțat luni, 12 mai, că armata a fost implicat în ultimele 24 de ore în 20 de bătălii din apropiere de Bahmut.

De asemenea, trupele ucrainene au fost implicate și în luptele din zona de sud, aproape de oraşele Avdiivka şi Mariinka, dar și Bilohorivka. Ministerul rus al Apărării a transmis că cele mai grele lupte au avut loc în zona  localităţilor Avdiivka şi Mariinka. Ucraina nu a folosit încă toate rezervele pregătite pentru contraofensivă. Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa, a estimată că forțele ucrainene vor folosi în timpul principalului atac sute de tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei, informează Agerpres.