Nicolae Ciucă a convocat o ultimă ședință de Guvern pentru duminică. Pregătiri intense pentru rotativa de săptămâna viitoare
- Ionel Sclavone
- 10 iunie 2023, 17:28
Premierul Nicolae Ciucă a convocat ședință de guvern, duminică, 11 iunie, în contextul grevei generale a profesorilor. Cadrele didactice au primit o nouă ofertă salarială din partea cabinetului și sunt așteptate să dea un răspuns. Pe de altă parte, Ministerul Educației a propus echivalarea probelor orale de la Bacalaureat cu notele obținute în timpul liceului.
Guvernul condus de Nicolae Ciucă pare că a rămas fără timp ca să rezolve revendicările profesorilor aflați în grevă și să ajungă la un acord cu sindicatele. Aceasta în condițiile în care, marți, pe 13 iunie, ar trebui să se încheie perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, iar din 14 iunie să înceapă probele orale. După aproape trei săptămâni în care guvernanții au tratat cu lejeritate revendicările profesorilor, fapt ce a dus la escaladarea conflictului de muncă, acum Nicolae Ciucă trebuie să găsească o soluție de urgență.
În acest context, miniștrii cabinetului au fost convocați chiar în ziua lor liberă, duminică, 11 iunie, de la ora 10. Anunțul a fost făcut de biroul de presă al premierului care nu a dat detalii despre ordinea de zi a întrunirii.
Conform unor informații care circulă în spațiul public, în aceste ore, guvernul ar putea aproba, în ședință, un nou act normativ care să cuprindă prevederile din ultima propunere făcută sindicatelor din Educație, la negocierile de vineri, 9 iunie. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, declara, la momentul respectiv, că oferta vizează o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, acordată de anul viitor, şi un bonus anual de 1.500 de lei, plătit din fonduri europene până în anul 2027.
Un alt act normativ care s-ar putea afla pe ordinea de zi, dat fiind că necesită adoptarea de urgență, este proiectul de Ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Educației. Acest document propune o serie de măsuri speciale, aplicabile în sistemul de învățământ, în condițiile prelungirii grevei profesorilor.
Documentul inițiat de instituția condusă de Ligia Deca stipulează ca probele de competențe de la Bacalaureat 2023 să se echivalează cu notele din timpul liceului.
Nicolae Ciucă se pregătește de rotativă
Surse politice susțin că Nicolae Ciucă vrea să mai facă o ultimă încercare de a ajunge la un acord cu cadrele didactice aflare în grevă, înainte de rotativa guvernamentală. Premierul este presat de colegii săi din PNL să renunțe la funcție deoarece, pe măsură ce greva se prelungește, prejudiciile electorale ale partidului cresc. Mai mult, președintele Klaus Iohannis ar fi cerut PSD și PNL să nu mai amâne rotativa guvernamentală și să demareze procedurile pentru constituirea unui nou guvern săptămâna viitoare.
Este de așteptat ca Nicolae Ciucă să demisioneze, cel mai probabil, luni, 12 iunie și să lase în locul său un interimar. Preferatul la această poziție ar fi Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne. El nu va rămâne prea mult în poziția de premier deoarece președintele ar fi cerut ca până la jumătatea săptămânii, cel târziu joi, să fie învestit un nou cabinet, condus de Marcel Ciolacu.
Surse politice susțin că PSD și PNL au convocat pentru duminică reuniuni informale pentru pregătirea rotației premierilor, iar agenda Parlamentului prevede o ședință comună, a celor două camere, pentru miercuri, 14 iunie. Nu este cunoscută ordinea de zi a acestei întâlniri, însă parlamentarii PNL și PSD au primit consemn să nu părăsească Bucureștiul și să fie prezenți la serviciu. Cel mai probabil vor avea loc procedurile pentru învestirea noului cabinet.
În aceste condiții se duc ultimele negocieri, între partenerii de alianță, de la PSD, PNL și UDMR pentru funcții. Se spune că viitorul Executiv va avea 18 ministere, cu două mai puține decât în prezent. Vor fi trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid. 8 portofolii vor merge către PSD, 8 la PNL, iar celelalte 2 la UDMR.