Rusia atacă o conductă esențială pentru Ucraina. Acordul privind exporturile poate fi pus în pericol

Rusia atacă o conductă esențială pentru Ucraina. Acordul privind exporturile poate fi pus în pericol Transgaz a afişat un profit net în creştere cu 93% pentru primul trimestru. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un guvernator local a atras atenția în privința atacurilor rusești asupra Ucrainei. Oficialul susține că bombardamentele trupelor rusești pun în pericol exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre.

Un guvernator local din Ucraina a declarat că armata rusă a tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov. Este vorba de o conductă care are un rol crucial în ceea ce privește extinderea acordului care să permită exportul de cereale și îngrășăminte în siguranță din porturile de la Marea Neagră.

Prelungirea pactului încheiat în luna iulie a anului trecut pentru a ajuta exporturile din Ucraina ar putea să fie pusă în pericol dacă autoritățile ucrainene  nu vor putea să redeschidă conducta, care se întinde pe aproximativ 2.470 de kilometri. Conducta de amoniac este cea mai lungă din lume și pornește de la Togliatti în Rusia trece prin Ucraina pe râul Volga și ajunge la trei porturi de la Marea Neagră. Ucraina a închis conducta după începera războiului în urmă cu mai bine de un an.

Rusia a atacat în mod repetat zona în care se află conducta de amoniac

Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că nu a fost înregistrată nicio scurgere în urma bombardamentelor din noaptea dintre marți și miercuri, 6-7 iunie, din apropiere de satul Masiutivka. De asemenea un alt atac a fost înregistrat în apropiere de satul Zapadne. „Nu există nicio ameninţare pentru viaţa şi sănătatea oamenilor”, a scris Sinehubov pe Telegram, informază Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News
Atacurile asupra conductei de amoniac vin în contextul în care armata rusă a aruncat în aer barajul de la Nova Kakhovka. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de ecocid și că forțele ruse au minat barajul înainte de explozie. Milioane de tone de apă s-au revărsat din lacul de acumulare și au produs o inundație de proporție în urmă căreia mii de oamenii din zeci de localități au avut de suferit. Autoritățile ucrainene au început „investigații urgente” pentru a afla cum s-a produs explozia. Oficialii de la Kiev consideră explozia barajului ca fiind o crimă de război.