Robert Hanssen, găsit mort în închisoare. Fostul agent FBI a spionat pentru Rusia aproape două decenii

Robert Hanssen, găsit mort în închisoare. Fostul agent FBI a spionat pentru Rusia aproape două deceniiDoliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Robert Hanssen, fostul agent FBI devenit spion al Rusiei, a fost găsit mort în celula de închisoare luni, 6 iunie. Este considerat cel care a produs cele mai mari daune din istoria Biroului Federal.

Robert Hanssen, în vârstă de 79 de ani, a fost un agent al FBI care a devenit spion al Rusiei. Este considerat cel care a adus Biroului Federal de Investigaţii cele mai mari daune din istoria sa. Hanssen a fost condamnat la închisoare pe viață în 2022, după ce a pledat vinovat de spionaj pentru Uniunea Sovietică și ulterior pentru Rusia. Fostul agent FBI a spionat timp de 20 de ani pentru Moscova.

Hanssen își ispășea pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate din Colorado. A fost găsit mort în dimineața zilei de luni, 5 iunie, în celula sa de închisoare. Personalul penitenciarului l-a găsit pe Hanssen fără suflare. Biroul pentru Penitenciare a transmis că încercările de resuscitare nu au avut succes. Cauza decesului nu a fost precizată.

Sursă foto: BBC

Cât a câștigat Robert Hanssen pentru trădarea față de SUA

Hanssen a început să lucreze pentru FBI din anul 1976, iar la doar nouă ani distanță a vândut primele informații clasificate Uniunii Sovietice. Fostul agent a fost arestat în anul 2001, iar până în acel moment a primit din partea Rusiei peste 1,4 milioane de dolari în numerar, fonduri bancare şi diamante. Hanssen a trasmis Moscovei informații compromițătoare despre mai multe persoane, tehnici de informaţii şi documente clasificate ale SUA.

Anchetatorii FBI au lucrat ani de zile la o anchetă pentru a-l identifica pe spionul care lucra în agenție. În jur de 300 de persoane lucrau la anchetă în săptămânile premergătoare arestării lui Hanssen. Toți îl monitorizau pe Hanssen. Fostul agent a fost arestat în momentul în care făcea „o livrare de materiale clasificate” într-un parc din Virginia.

El urma să lase o geantă plină cu documente pe care urma să le ridice un rus. „Am vrut să adunăm suficiente dovezi pentru a-l condamna, iar obiectivul era să-l prindem în flagrant delict", a declarat Debra Evans Smith, fost director adjunct al Diviziei de contrainformații din FBI, informează BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News