Papa Francisc: „Este incredibil răul pe care îl face omul”. Mesaj emoționant al Suveranului Pontif

Papa Francisc: „Este incredibil răul pe care îl face omul”. Mesaj emoționant al Suveranului Pontif Sursa Foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc a vorbit credincioșilor despre răul pe care și-l fac oamenii singuri, despre războaie, discordie, dar și despre diavol și bârfe.

„Astăzi în lume există multă discordie, multă diviziune. Suntem cu toții conectați, dar ne trezim deconectați între noi, anesteziați de indiferență și asupriți de singurătate. Atâtea războaie, să ne gândim la războaie, atâtea conflicte: pare incredibil răul pe care îl poate face omul", a spus Papa Francisc în omilia sa la slujba de Rusalii, celebrată în bazilica Vaticanului, scrie ANSA.

Papa Francisc vorbește din nou despre diavol și despre faptul că el este "în realitate cel care alimentează ostilitățile noastre". Este "spiritul diviziunii, diavolul, al cărui nume înseamnă cu adevărat 'despărțitor'. Da, spiritul rău precedă și depășește răul nostru, dezintegrarea noastră" și "se bucură de antagonisme, nedreptăți, calomnii. Este bucuria lui". Și, atunci, "în fața răului discordiei, eforturile noastre de a construi armonie nu sunt suficiente. Iată că Domnul, la finalul Paștelui Său, în punctul culminant al mântuirii, revarsă Duhul Său cel bun, Duhul Sfânt, asupra lumii create, care se opune spiritului despărțitor pentru că este armonie, Duhul unității care aduce pace. Să-l invocăm în fiecare zi asupra lumii noastre, asupra vieților noastre și în fața fiecărei lucrări de dezbinare", a adăugat Suveranul Pontif.

Papa Francisc ne invită să-l chemăm mai des pe Dumnezeu către noi

Papa Francisc ne invită, așadar, să invocăm Duhul pentru a depăși diviziunile. "Dacă lumea este împărțită, dacă Biserica este polarizată, dacă inima este fragmentată, să nu pierdem timpul criticând pe alții și supărându-ne pe noi înșine, ci să invocăm Duhul, El este capabil să rezolve aceste lucruri", a spus Papa Francisc, înainte de face o rugăciune: "Duh Sfânt, Duh al lui Iisus și al Tatălui, izvor nesecat de armonie, îți încredințăm lumea, îți consacrăm Biserica și inimile noastre. Vino Duh creator, armonie a umanității, reînnoiește faţa pământului".

Ne puteți urmări și pe Google News

Pontiful amintește și de Sinodul care se desfășoară în Biserică: "Este – și trebuie să fie – o călătorie către Spirit: nu un parlament pentru a revendica drepturi și nevoi conform agendei lumii, nu o oportunitate de a merge unde conduce vântul, dar prilejul de a fi docil la suflarea Duhului". Fără Duh, a continuat Papa Francisc, "Biserica este inertă, credința este doar o doctrină, morala doar o datorie, pastorala doar o slujbă. Și de multe ori auzim atât de mulți așa-ziși gânditori, teologi, care ne dau doctrine reci: par matematică". Cu Duhul, însă, "credința este viață, iubirea Domnului ne cucerește și nădejdea renaște. Să punem Duhul Sfânt în centrul Bisericii", este invitația Papei Francisc.

Dezbinarea este foarte rea

Dezbinarea afectează lumea, dar și Biserica însăși, iar Papa Francisc a lansat duminică, în omilia din timpul Liturghiei, o invitație: "Să construim armonie în Biserică!". Duhul Sfânt, aflat în centrul sărbătorii din duminica Rusaliilor, a fost dăruit "cu un scop precis: să ierte păcatele, adică să împace sufletele, să armonizeze inimile zdrobite de rău, sfărâmate de răni, tulburate de sentimentele de vinovăție".

Armonia nu este uniformitate: Spiritul "nu creează un limbaj egal pentru toți, nu elimină diferențele, culturile, ci armonizează totul fără a omologa, fără a uniformiza". Papa Francisc a reiterat, apoi, că a fost atent la "tentația de înapoiere, care încearcă să omogenizeze totul". Duhul Sfânt a dat viață Bisericii, nu pornind "cu un proiect structurat, așa cum am face noi, pe care de multe ori îl împrăștiem apoi în programele noastre; nu, El începe prin a oferi daruri gratuite și supraabundente". Creștinul trebuie să răspundă cu docilitate. Și Papa a întrebat, apoi: "Este docil modul meu de a trăi credința sau este, în schimb, încăpățânat", răspunzând "la așa-zisele doctrine, care sunt doar expresii reci?". "Promovez reconcilierea sau încerc mereu să îmi bag nasul pentru a bârfi și a distruge?". (Traducerea: Oana Avram/Rador).