Alegeri în Turcia. Primul mesaj pe care la transmis președintele Erdogan

Alegeri în Turcia. Primul mesaj pe care la transmis președintele Erdogan Erdogan.Sursa foto: Facebook

Toate secțiile de votare din Turcia s-au închis duminică, la ora 17.00. Erdogan este dat favorit ca urmare a unor exit poll-uri realizate la ieșirea de la urne. Diferența dintre cei doi candidați este mare, de peste zece procente, anunță Agenția de Presă Anadolu.

Peste 64,1 milioane de persoane erau înregistrate pentru a vota, inclusiv peste 1,92 milioane care au votat anterior la secțiile de votare din străinătate. Un număr total de 191.885 de urne de vot au fost instalate pentru alegătorii din întreaga Turcie.

„Acum este momentul să protejăm voinţa naţiuni noastre (...) până în ultimul moment”, a scris Erdogan pe Twitter.

Secțiile de votare de la porțile vamale s-au închis, de asemenea, duminică, în timp ce votul la misiunile diplomatice de peste mări ale Turciei s-a încheiat pe 24 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News

A început numărarea buletinelor de vot pentru a determina rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin între președintele Recep Tayyip Erdogan și principalul candidat al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, pentru un mandat de cinci ani.

Alegerea lui Erdogan este pe muchie de cuțit

Seda Demiralp, profesor de științe politice la Universitatea Isik din Istanbul, a declarat că se poate aștepta o reducere a diferenței dintre rezultatele votului în următoarele ore.

”Diferența este mică, mai mică decât se aștepta, având în vedere că există și alte surse care dau rezultate mai pe muchie de cuțit. Aș spune că acesta este un scenariu mai optimist pentru opoziție, pentru că mulți se temeau în opoziție că Erdogan va câștiga cu o victorie zdrobitoare”, a declarat Demiralp.

Ultimele rezultate neoficiale, potrivit agenției de stat Anadolu:

Erdogan: 54,8 la sută Kilicdaroglu: 45,2 la sută

Alegerile s-au desfășurat în general fără probleme

Ahmet Yener, președintele Consiliului Electoral Suprem din Turcia, spune că votul nu a fost afectat de nicio acuzație de joc fals sau fraudulos.

”Până în prezent, nu a existat nicio situație negativă care să se fi reflectat la consiliul nostru și care să fi avut un impact asupra procesului de votare. Obiecțiile adresate consiliului nostru în timpul procesului de votare au fost, de asemenea, evaluate și trimise consiliilor electorale provinciale și districtuale relevante”, a spus Ahmet Yener