Jachetă confecţionată din cel mai scump fir textil din lume, expusă la Iași. Cât costă acest obiect vestimentar

Jachetă confecţionată din cel mai scump fir textil din lume, expusă la Iași. Cât costă acest obiect vestimentarSursă Dreamstime

La Romanian Creative Week a fost expusă o jachetă confecţionată din cel mai scump fir textil din lume. Prețul acestui obiect vestimentar nu este mic nici pentru pasionații de modă.

Anul acesta, la Romanian Creative Week, eveniment care are loc la Iaşi până în 28 mai, casa de modă Ami Amalia aduce obiecte vestimentare confecţionate integral din firul de vicuna, cel mai scump fir din lume. O jachetă a atras atenția pasionaților de modă, iar prețul ei este de 8.000 de euro.

Firul de vicuna a fost dintotdeauna protejat şi rezervat exclusiv familiilor cu sânge regal. Acest fir provine din blana unui animal care trăieşte la mari altitudini în Munţii Anzi și care este foarte greu de găsit. Vicuna sau vigonia (Vicugna vicugna) este singură specie de animale rumegătoare din genul „Vicugna”, familia Camelidae.

Blana acestor animale are peri deşi şi foarte fini pentru a le apăra de frig. Cantitatea de fir recoltată o dată la doi sau trei ani este extrem de limitată și puține persoane au ocazia să vadă blana unei vicune. Cu toate astea, casele de modă se zbat pentru a face creaţii vestimentare cu acest fir. Prelucrarea unui fir atât de subţire necesită un nivel de pricepere superior, iar prețul hainelor cu fire de vicuna nu este deloc mic.

vicună

Sursă Dreamstime

Cât costă hainele din vicuna

„Un pulover din vicuna se găseşte pe piaţă la preţuri care încep de la 3.000 de euro până la zeci de mii de euro. Cantitatea de fir este extrem de limitată, la nivel mondial. Firul se recoltează o dată la 2 sau 3 ani. Iar ca fir în sine este unul dintre cele mai fine, mult mai fin decât caşmirul, are 12 microni. Se găseşte greu şi dintr-un alt punct de vedere: marii producători de tricotaje încearcă să cumpere toată producţia existentă, aşa că este dificil să cumperi acest fir. Trebuie să ai o anumită credibilitate pe piaţă ca să cumperi aşa ceva. Firul se cumpără la gram. După ce îl obţii, ca producător, trebuie să ai grijă cum îl prelucrezi, iar procesul de producţie este dificil. Noi de asta îl producem, pentru că vrem să ştie clienţii noştri că putem şi noi să îl prelucrăm. Practic, este o demonstraţie de profesionalism”, explică, prin intermediul comunicatului de presă, Amalia Şerban, fondatoarea Ami Amalia.

Achiziţia unei haine din vicuna este considerată o formă de quiet luxury, potrivit Agerpress.

Ne puteți urmări și pe Google News