Rusia susține că furnizarea de avioane F-16 către Ucraina ar pune NATO sub semnul întrebării

Rusia susține că furnizarea de avioane F-16 către Ucraina ar pune NATO sub  semnul întrebării Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Subiectul implicării NATO în criză ar fi adus în discuție în cazul în care avioanele de luptă F-16 ar fi transferate Ucrainei, potrivit lui Anatoli Antonov - ambasadorul Rusiei în Statele Unite.

În comentariile postate luni pe canalul de mesaje Telegram al ambasadei, Antonov a afirmat că „nu există o infrastructură pentru operarea F-16 în Ucraina, iar numărul necesar de piloți și personal de întreținere fie nu există, fie nu este disponibil”.

Ce s-ar întâmpla dacă avioanele de luptă americane ar decola de pe aerodromuri NATO aflate sub autoritatea unor „voluntari” străini?

Volodymyr Zelenskyy, președintele Ucrainei, pledează de luni de zile pe lângă prietenii occidentali ai națiunii sale pentru avioane de luptă moderne, de teamă că, procedând astfel, l-ar putea provoca pe președintele rus Vladimir Putin să escaladeze situația.

Război în Ucraina

Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, și Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, au declarat săptămâna aceasta că au decis să formeze o „coaliție internațională” pentru a apăra Ucraina cu sprijinul avioanelor de luptă. Acest anunț a fost făcut în timpul unei activități diplomatice intense a lui Zelenskyy înainte de summitul G7 care tocmai s-a încheiat la Hiroshima, în Japonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, vineri, vicepreședintele american Joe Biden a aprobat programe de pregătire a piloților ucraineni pentru a pilota avioane de vânătoare F-16, iar Zelenskyy i-a dat asigurări lui Biden că aeronavele nu vor fi folosite pentru a intra în spațiul aerian rusesc.

Alexander Grushko, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a emis un avertisment în weekend că națiunile occidentale își vor asuma „riscuri colosale” dacă vor continua să cumpere F-16.

Orice atac al Ucrainei asupra Crimeei, pe care Moscova a invadat-o și anexat-o în 2014, ar fi privit ca un atac împotriva Rusiei, potrivit lui Antonov.

Statele Unite trebuie să fie pe deplin informate cu privire la răspunsul Rusiei, potrivit lui Antonov.

Suveranitatea Rusiei asupra Crimeei nu este recunoscută de lumea internațională.

Potrivit experților în apărare aeriană, avioanele de luptă F-16 construite în SUA ar oferi Ucrainei un avantaj față de forțele aeriene rusești, dar numai dacă ar fi cuplate cu rachete puternice și date de țintire, pe care Occidentul ar trebui să le furnizeze și care ar risca să implice activ aliații occidentali ai Ucrainei în conflict.