Italia-Japonia, Giorgia Meloni s-a întâlnit cu premierul Kishida
- Nicolae Comănescu
- 19 mai 2023, 07:52
'Italia deține următoarea președinție a G7 astfel încât este esențial ca actuala cooperare a noastră să fie foarte strânsă''. Premierul italian Giorgia Meloni, și omologul său japonez, Fumio Kishida au convenit în luna ianuarie, la Roma, să ridice statutul relațiilor dintre cele două țări la un parteneriat strategic.
Joi, această călătorie a experimentat o nouă etapă într-un hotel extrem de blindat din Hiroshima, unde de mâine, 19 mai, va începe summitul G7. În timpul întâlnirii bilaterale din ajunul confruntării dintre primii doi lideri care au ajuns în orașul din vestul Japoniei, au fost discutate subiectele aflate pe agenda summitului de mâine, dar și, foarte intens, relațiile bilaterale.
Unitate în ceea ce priveşte temele G7
''Suntem două puteri regionale care, alături de liderii G7 au roluri de responsabilitate: în această fază este esențial să lucrăm împreună pentru securitate'' în general, ''și pentru securitatea economică'' în special, a remarcat Meloni. Kishida a subliniat importanța celor patru macroteme ale summitului pe care Președinția japoneză le consideră relevante: menținerea coeziunii cu China; atenția acordată țărilor din ''Sudul Global''; Ucraina, care nu este doar o afacere europeană şi dezarmarea nucleară, o temă care a devenit relevantă şi din punct de vedere simbolic, odată cu decizia de a-i reuni la Hiroshima pe mai marii lumii.
Surse italiene subliniază că acordul bilateral de astăzi marchează un nou pas în schimbarea de paradigmă a relațiilor dintre Tokyo și Roma. După ce războiul ruso-ucrainean a bulversat geopolitica și geoeconomia globală, Japonia caută țărmuri europene, în timp ce pentru Italia, îmbunătăţirea relațiilor cu Țara Soarelui Răsare are și mai mult sens dacă luăm în considerare o anumită tendință de dezangajare față de China.
Unul ditnre principalele dosare la care lucrează Italia și Japonia este apărarea. Pe plan industrial, programul comun de construcție a celei de-a șasea generații de avioane de luptă Tempest, prevede ca Roma, Tokyo și Londra să lucreze împreună, dar între Italia și Japonia sunt planificate și alte activități în sfera securității. În octombrie, la Roma este programată pentru prima dată o întâlnire în format ''2+2'' între înalți oficiali ai ministerelor apărării și afacerilor externe. Există apoi sectoare în care este nevoie urgentă de o schimbare de ritm, cum ar fi colaborările științifico-tehnologice și sectorul industrial, unde relația bilaterală a rămas în urmă. În luna octombrie, în Japonia va avea loc o misiune pentru consolidarea parteneriatului industrial, în cadrul căreia vor fi analizate sectoarele de înaltă tehnologie, cum ar fi spațiul, energia verde, hidrogenul, produsele farmaceutice, mecatronica și inteligența artificială.
Un capitol separat se referă la semiconductori, sector în care Kishida a fost deosebit de activ astăzi, deoarece în timpul dimineții a reunit la Tokyo câţiva dintre principalii jucători mondiali din sector, iar concomitent, US Micron a anunțat o investiție de 500 de miliarde de yeni. ''Italia este pregătită să colaboreze cu Japonia'', l-ar fi asigurat Meloni pe Kishida. O delegație a guvernului italian va sosi la Tokyo pe 24 mai pentru a se întâlni cu Ministerul Industriei și cu asociațiile comerciale. Scopul este de a pune bazele unei colaborări între hub-ul italian și companiile japoneze.
sursa: RADOR / ilsole24ore.com