Exclusiv. Războiul palmierilor din Piața Unirii. Robert Negoiță vorbește despre disputa cu primarul general Nicușor Dan. Video
- Ionel Sclavone
- 17 mai 2023, 21:08
Intențiile primarului Robert Negoiță, de la Sectorul 3, de a planta palmieri în zona centrală a municipiului București, a dat naștere unui adevărat război politic. Copacii exotici nu au fost pe placul primarului general, Nicușor Dan, care a dispus scoaterea acestora. A urmat un schimb de acuzații și amenințări între cei doi edili, purtate prin intermediul mass-media. Subiectul a fost dezbătut și în podcastul „România lui Cristache”, unde a fost invitat primarul Sectorului 3.
Războiul palmierilor, dintre primarul general Nicușor Dan și edilul Sectorului 3, Robert Negoiță, a ținut prima pagină, cum se spune, în ultimele zile. Impresia majorității celor care au urmărit subiectul a fost că acesta este startul campaniei electorale de anul viitor.
La finalul săptămânii, trecute, în zona Pieței Unirii au apărut mai mulți palmieri, plantați de o companie angajată de Primăria Sector 3. Primarul Robert Negoiță s-a lăudat palmierii plantați, într-un clip pe care l-a difuzat pe rețelele de socializare. Ieșirea edilului de sector nu a fost pe placul lui Nicușor Dan, care a dispus, luni dimineață, scoaterea copacilor din pământ. Iar de aici o întreagă dispută, desfășurată prin intermediul mass-media.
Subiectul palmierilor a fost dezbătut și în podcastul „România lui Cristache”, unde jurnalistul l-a avut invitat pe unul dintre protagoniști, pe Robert Negoiță. Acesta a prezentat motivele care l-au determinat să planteze copaci exotici la Piața Unirii și a făcut o serie de considerații cu privire la gestul lui Nicușor Dan.
„În discuțiile cu specialiștii despre grădina botanică, aceștia m-au întrebat de ce nu pun și în oraș niște plante de acest tip. Și mi-au spus că avem palmieri aclimatizați – am văzut o fotografie făcută cu palmieri în februarie, în munți, în Elveția. Rezistă la zăpadă și la temperaturi de până la -18, -20 de grade. Dacă se întâmplă, odată la 10 ani, să ai 3 nopți la -25 de grade îi împachetezi. Știm dinainte că vine o masă de aer rece și urmează câteva zile de ger și îi împachetăm. Și apoi, clima din București s-a schimbat, nu mai este ce era”, a relatat Robert Negoiță în podcastul de pe canalul EVZ Hai România.
Care este rostul palmierilor de la Piața Unirii
Primarul Sectorului 3 a explicat, pentru podcastul difuzat de Evenimentul Zilei, că sfatul specialiștilor a fost de a testa palmierii, la Piața Unirii, dacă vor rezista la clima locală.
„Oamenii au zis să testăm, îi plantăm și îi lăsăm 2 - 3 ani. La Sectorul 3 cea mai mare parte a plantelor plantate sunt produse de noi, Primăria are o frumustețe de pepinieră. Toți specialiștii încurajează biodiversitatea. Ori noi în prezent suntem blocați în câteva tipuri de copaci, cu plusuri și minusuri toți. În realitate, nu există variantă perfectă. Trebuie să testăm o paletă cât mai largă de copaci care se pretează”, a mai spus Robert Negoiță.
Primarul a spus că palmierii au costat în jur de 1.000 de lei, preț pe care îl apreciază ca foarte bun. Robert Negoiță a precizat că plantele au fost achiziționate de la o societate din Giurgiu care i-a adus din Italia.
„Costul palmierilor a fost de până în 1.000 de lei, i-am luat foarte bine la preț. În piață, copaci la dimensiunea și tipul ăsta nu se găsesc. I-am luat de la o societate comercială din Giurgiu, care i-a adus de undeva din nordul Italiei, unde este o climă similară cu cea din București”, a mai spus Robert Negoiță.
Cum vede Negoiță disputa cu Nicușor Dan
În acest context, Robert Negoiță a vorbit, în podcastul moderat de Ionuț Cristache, despre disputa cu primarul general, Nicușor Dan. El a spus că nu a existat nici o discuție, până acum. a primarilor de sector cu edilul general, deși legea prevede convocarea periodică a unor ședințe de coordonare pentru municipiul București.
„A zis că sunt copaci ilegali. Trebuia să îi aresteze, cu cătușe, condamnare... Nu au ce căuta copaci ilegali în orașul ăsta. Eu nu cunosc pe nimeni care comunică cu primarul general al Capitalei, care reușește să discute cu el ceva. Apropo de lege, despre care zicea că trebuie să o respecte primarul Negoiță. Legea prevede că în fiecare lună primarul general trebuie să facă o întâlnire cu primarii de sector pentru coordonare. Nu l-am văzut niciodată. Nu a convocat nici măcar o ședință de coordonare de când este primar”, a mai spus primarul de sector.
Ce s-a întâmplat cu palmierii scoși de la Piața Unirii
Primarul Sectorului 3 a menționat, în podcastul lui Ionuț Cristache, că l-a întâlnit pe Nicușor Dan doar la întrevederi organizate de alții, la Ministerul Dezvoltării, al Mediului ori al Fondurilor Europene.
„Ne-am întâlnit de câteva ori în alte întâlniri convocate de alții, de ministrul Dezvoltării, al Mediului, al Fondurilor Europene etc. Dânșii sunt interesați să deblocheze situația pe București, pentru că primarul general blochează tot. Asta este problema reală. Eu am aflat din presă că va scoate palmierii. Nu comunicăm absolut deloc. Este trist că nu avem o unitate de coordonare. Imaginați-vă că refacem complet o stradă, o facem nouă, și la 3 zile Primăria Generală vine și o sparge. Noi nu avem de unde să știm că ei au de gând să facă o lucrare acolo, iar ei nu au de unde să știe că asfaltăm sau facem un trotuar”, a mai spus Robert Negoiță în podcastul România lui Cristache.
Edilul Sectorului 3 a mai precizat că legea prevede că primarul general trebuie să administreze orașul împreună cu primarii de sector. În opinia sa, scoaterea palmierilor a fost „o prostie”. Primarul a precizat că palmierii scoși de primarul general au fost replantați în parcul Pantelimon.
„Legea prevede că, dacă gestionăm împreună același oraș, trebuie să ne întâlnim și să ne coordonăm. Noi nu avem niciun tip de coordonare. Faptul că a scos palmierii a fost prostie. Așa se vede de la mine. Ok, ai ceva cu Negoiță, dar fă-i ceva lui, nu plantelor. A scos toți cei 20 de palmieri și noi i-am recuperat, cu proces verbal, pentru că era păcat de ei. Este o muncă să îl aduci la nivelul ăsta. Acum sunt plantați în parcul Pantelimon, unde facem parcul acvatic”, a concluzionat Robert Negoiță.
Emisiunea poate fi urmărită AICI