Alegeri cruciale în Turcia. Președintele Recep Tayyp Erdogan se bazează pe voturile diasporei

Alegeri cruciale în Turcia. Președintele Recep Tayyp Erdogan se bazează pe voturile diasporei Erdogan face victime în Bundestag; Sursa foto: EPA/ERDEM SAHIN

Actualul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar putea obține un nou mandat, la alegerile din 14 mai, datorită voturilor din străinătate. Peste 1,7 milioane de turci care trăiesc în afara granițelor și-au exercitat dreptul la vot, deja. Pe 14 mai, în Turcia sunt programate alegeri cruciale, atât parlamentare cât și prezidențiale care ar putea pune capăt guvernării conduse de Erdogan.

Peste 1,7 milioane de turci care locuiesc în străinătate au votat deja în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare programate pentru duminica viitoare, pe 14 mai. Scrutinul ar putea pune capăt guvernării de mai bine de două decenii a actualului şef al statului turc, islamistul Recep Tayyip Erdogan, conform EFE.

Marți, 9 mai a fost ultima zi în care alegătorii turci din străinătate și-au putut exercita dreptul de vot. Au făcut-o doar jumătate din cei înscriși pe listele electorale. Chiar și așa procentul turcilor din diaspora care s-au prezentat la vot a fost cu aproximativ 30% mai mare decât la precedentele alegeri, din 2018.

La scrutinul trecut au votat pentru Erdogan aproximativ 60% dintre turcii trăiesc peste hotare, ma

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 14 mai, în Turcia vor putea participa la votul pentru alegerile prezidențiale și parlamentare un număr total de 64 de milioane de alegători. Votul din 14 mai, votul din țară va fi ghidat și de situaţia economică precară, cu o inflaţie galopantă, rate ridicate ale şomajului şi o liră foarte devalorizată vor reprezenta, potrivit experţilor, temele principale care vor ghida votul.

Opoziţia promite că va restabili principiile democratice pe care consideră că Erdogan le-a afectat prin măsurile autoritariste pe care le-a adoptat în ultimele două decenii.

Turcii din diaspora l-ar putea vota pe Erdogan

În acest context, unii analişti consideră că situaţia economică mai bună cetățenilor turci care trăiesc în afara granițelor, mai ales în țările bogate ale Europei, precum Austria sau Turcia, nu se confruntă cu problemele din țară. Astfel, ei nu au de-a face cu autoritarismul în creștere a lui Erdogan nici nici nu greutățile economice de zi cu zi. Așa se explică sprijinul mai mare pe care îl acordă actualului președinte, cei care trăiesc în diaspora.

În condiţiile în care sondajele prevăd un rezultat foarte strâns între Erdogan, care a ocupat funcţia de prim-ministru sau de preşedinte din 2003, şi candidatul principalului bloc de opoziţie, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, votul din străinătate ar putea fi decisiv, notează EFE.

Chiar dacă sondajele indică un ușor avans candidaților opoziției, rezultatul nu poate fi anticipat. Este posibil ca nici candidatul Opoziției, Kilicdaroglu, și nici Erdogan să nu obţină, la votul de duminică, majoritatea absolută care ar împiedica un al doilea tur de scrutin, două săptămâni mai târziu.

Analiștii se așteaptă la un scor strâns

Având în vedere eventualitatea unui rezultat foarte strâns la viitoarele alegeri din Turcia, unii analişti avertizează că Erdogan ar putea să nu se recunoscă învins, dacă va pierde, aşa cum a făcut partidul său în 2019. La acel moment partidul prezidențial a contestat rezultatul alegerilor municipale din Istanbul, forţând o repetare a scrutinului. Însă acest lucru nu i-a fost de folos deoarece a pierdut la un scor mult mai mare.

În aceste condiții, partidele de opoziție au cerut susținătorilor ca, în cazul unei victorii, să fie moderați în sărbătorirea succesului. De asemenea, le-au solicitat să evite provocările din partea susţinătorilor lui Erdogan.