Paradisul de la Marea Neagră unde trebuie să mergi cel puțin o dată. Parcă e rupt din rai

Paradisul de la Marea Neagră unde trebuie să mergi cel puțin o dată. Parcă e rupt din raiSursa: info-delta.ro.

Gura Portiței este un refugiu pentru cei care caută o altă perspectivă asupra litoralului românesc, care a suferit o transformare semnificativă în ultimii ani. În contrast cu Vama Veche, care și-a pierdut farmecul sălbatic, Gura Portiței a rămas autentică.

Așezată între Marea Neagră și Lacul Golovița, în Delta Dunării, această mică localitate pescărească s-a dezvoltat într-o stațiune care îi atrage pe cei care vor să descopere o zonă virgină superbă de coastă din țara noastră.

Dacă ești în căutarea unui loc de popas pe drumul spre Gura Portiței, poți merge într- vizită în satul Enisala. Aici vei găsi Muzeul de Artă Tradițională, care reprezintă o sinteză a arhitecturii tradiționale din nordul Dobrogei din începutul secolului XX și este primul muzeu etnografic din județul Tulcea.

Ce poți vedea în apropiere de Gura Portiței

La doar 39 de kilometri distanță de Cetatea Enisala se află Rezervația Pădurea Bujorului, amplasată pe versantul sudic al Dealului Bujorului în Podișul Babadag, în apropierea comunei Ciucurova. În această rezervație, vei găsi o mulțime de bujori, astfel încât vei avea impresia că te afli pe un covor uriaș, parfumat și sofisticat de culoare roșie.

Unul dintre motivele pentru care Gura Portiței rămâne una dintre puținele zone virgine de pe litoralul românesc este faptul că nu se poate ajunge aici cu mașina. Locul, care în trecut a fost un simplu sat de pescari, acum este cunoscut ca o destinație turistică preferată. Departe de aglomerația din Vama Veche, Gura Portiței este un paradis pentru cei care iubesc litoralul sălbatic și frumos.

Sursa: facebook/ Gura Portitei - Island

Gura Portiței, situată la 50 km de Tulcea, este o destinație relativ accesibilă pentru iubitorii Deltei, dar poate fi mai dificilă de ajuns pentru turiștii care vizitează această zonă a țării pentru prima dată. Accesul la Gura Portiței se poate face fie cu barca, fie pe uscat.

Cum poți ajunge la locul de vis de la Marea Neagră

Pentru a ajunge la Gura Portiței cu barca, trebuie să ajungi mai întâi la Jurilovca, pe șoseaua Constanța-Tulcea, care este într-o stare excelentă. Dacă vii din București, poți să reduci distanța pe drumul spre Medgidia de pe autostrada A2 și să urmezi indicatorul spre Cuza-Vodă.

Se merge către Mihail Kogălniceanu apoi se face stânga după aeroport pe drumul spre Sibioara. Barca către Gura Portiței pleacă de 3 ori pe zi, la orele 9, 14 și 18, iar drumul durează aproximativ o oră jumătate, fiind percepută o taxă de 30 lei de persoană.

De cealaltă parte, pe uscat se poate ajunge cu mașina, numai până într-un punct. Pentru a ajunge la Gura Portiței, trebuie să porniți din Constanța spre Vadu. În Vadu, este recomandată o oprire scurtă pentru a cere indicații de la localnici, deoarece nu există indicatoare. Drumul către Gura Portiței se face prin viraj la stânga dintr-una din intersecții. Acest drum de aproximativ 20 km poate fi parcurs cu orice tip de mașină până la Canalul 2 și este bine întreținut, fiind foarte puțin circulat.

Sursa: Gura Portiței - Island/ Facebook

De la gura podului de la Canalul 2, se poate avansa doar cu mașini 4x4 pentru restul porțiunii de câțiva kilometri până la Periboina. De la Periboina, se poate merge doar pe jos până la Gura Portiței, deoarece nu există posibilitatea de a conduce până la destinație, potrivit blog.travelminit.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News