Angajările la stat, înghețate pentru un an de zile. Ce noutăți ne mai pregătește Guvernul

Angajările la stat, înghețate pentru un an de zile. Ce noutăți ne mai pregătește Guvernul Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul începe să strângă cureaua și se uită tot mai mult la cheltuieli. Astfel, prin Ordonanţa privind măsurile de reducere a cheltuielilor. Una dintre măsurile vizate de noua ordonanță va fi legată de angajările în sistemul bugetar. Timp de un an de zile, la stat nu se vor mai face angajări.

Aplicarea noii ordonanțe ar putea duce la economii de 5-7 miliarde de lei, la bugetul de stat. Ordonanţa privind măsurile de reducere a cheltuielilor ar putea să intre în transparenţă decizională, marţi, au precizat surse politice.

O altă măsură vizată de ordonanță va fi aceea de reducere cu 10% a cheltuielile legate de bunuri şi servicii, potrivit News.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații încă de săptămâna trecută legată de tăierea cheltuielilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem şi să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare. Am făcut specificaţiile necesare privind domeniile, respectiv bunuri şi servicii, autoturisme, mobilier şi alte cheltuieli care trebuie foarte bine gestionate fără a ne atinge de serviciile medicale, de educaţie, fără a ne atinge de reducerea veniturilor salariaţilor şi asta doresc să fie foarte clar înţeles de către toată lumea”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

România, nevoită să se împrumute iarăși, la dobânzi foarte mari

În cazul în care România nu va reuși să atragă întreaga sumă din componenta de împrumut a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în acest an, țara va fi forțată să se împrumute de pe piața externă la dobânzi mai ridicate. Totul în contextul în care Guvernul întârzie reformele necesare.

În prezent, există aproximativ un miliard de euro care are un grad mai mare de certitudine, în timp ce există îndoieli cu privire la restul sumei, deoarece Guvernul și Parlamentul amână reformele prevăzute în PNRR, cum ar fi reforma pensiilor speciale.

România ar putea economisi aproximativ patru miliarde de euro prin utilizarea fondurilor din componenta de împrumut a PNRR, datorită dobânzilor mai mici pe care le poate obține pe piața internațională decât cele la care ar putea să se împrumute prin forțe proprii.