A fost sesizată Inspecția Judiciară în cazul linșajului mediatic la care a fost supusă judecătoarea Lia Savonea

A fost sesizată Inspecția Judiciară în cazul linșajului mediatic la care a fost supusă judecătoarea Lia Savonea

După scandalul în care un procuror de la DNA, discuta cu Cristina Guseth, despre cum să fie atacată în presă, judecătoarea Lia Savonea, acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat.

Astfel, CSM a decis sesizarea Inspecției Judiciare pentru a face verificări cu privire la această situație, în care un judecător este atacat pentru activitatea lui, de către un alt magistrat și șefa unui ONG, respectiv Freedom House.

“Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la afectarea independentei puterii judecătorești, raportat la articolul publicat în data de 03.05.2023 pe site-ul www.g4media.ro și preluat in mass-media 'Cum a vrut Secția Specială să îi acuze de șantaj pe ONG-iștii și jurnaliștii nemultumiți de ghidul de comunicare cu presa făcut de CSM-ul condus de Lia Savonea / Secția a cerut mandat de interceptare pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth, și procuroarea Alexandra Lancranjan”, se arată în comunicatul celor de la CSM.

Lia Savonea a fost linșată mediatic

După ce informațiile au apărut în public, judecătoarea Lia Savonea a reacționat și a declarat că a fost victima unui linșaj mediatic, în perioada în care a fost membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Este telescoparea unui fragment din linşajul la care am fost supusă pe parcursul celor 6 ani de mandat de membru CSM. Sub pretextul informării, apăreau articole cu conţinut apropiat prin care, în baza unei strategii controlate, se propagau idei ce urmăreau formarea unei convingeri publice defavorabile. Articolele aveau ritmicitate susţinută şi apăreau concomitent/subsecvent unor activităţi din Consiliu”, a declarat Lia Savonea.

Jurnaliști pomeniți în stenograme

În stenogramele redate după discuțiile telefonice dintre Cristina Guseth și un alt procuror, Cristian Ardelean, care a fost la DNA, cei doi vorbesc despre publicarea unor articole de presă, menite să ducă la retragerea unui „ghid de bune practici în relația sistemului judiciar cu mass-media” despre care susțineau că ar fi restrictiv din punct de vedere al accesului jurnaliștilor la informații.

În conversație sunt invocați jurnaliștii Ionel Stoica, Alex Costache și Liviu Avram, despre care cei doi spun că ar trebui să facă ceva în acest sens.