Războiul din Ucraina, ziua 435. După acuzațiile de atentat asupra lui Putin, Kievul se teme pentru viaţa lui Zelenski

Războiul din Ucraina, ziua 435. După acuzațiile de atentat asupra lui Putin, Kievul se teme pentru viaţa lui Zelenski Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Războiul din Ucraina, ziua 435.  Volodimir Zelenski a răspuns acuzațiilor ruse că Ucraina s-a aflat în spatele unui atac cu drone asupra Kremlinului, cu scopul de a-l ucide pe Vladimir Putin. În acest context, administrația de la Kiev se teme pentru viața președintelui ucrainean.

Războiul din Ucraina, ziua 435. De asemenea, administrația de la Kiev este deranjată de publicarea informațiilor privind vizita președintelui Volodimir Zelenski în Germania şi analizează posibilitatea anulării deplasării, pe fondul riscurilor de securitate, afirmă surse citate de presa germană.

 Zelenski: „Nu-l atacăm pe Putin sau Moscova, ne luptăm pe teritoriul nostru”

Moscova a acuzat Kievul că a încercat o lovitură cu drone asupra Kremlinului, cu scopul de a-l ucide pe președintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a declarat miercuri că două drone au fost folosite în atac, dar acestea au fost dezactivate de apărarea rusă. Într-o declarație publicată pe site-ul său, Kremlinul a declarat că atacul  este un act terorist planificat și un atentat la viața președintelui Federației Ruse.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia poate recurge la acţiuni de sabotaj contra cablurilor submarine pentru a pedepsi ţările occidentale pentru susţinerea acordată Ucrainei, a avertizat miercuri şeful diviziei de intelligence a NATO, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică îşi sporeşte eforturile de a proteja infrastructura submarină în urma atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream, relatează Reuters.

Dmitri Medevdev a spus că Zelenski ar trebui „eliminat” ca răzbunare

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA nu pot confirma rapoartele Rusiei conform cărora Ucraina l-a vizat pe Putin cu o lovitură cu drone la primele ore ale dimineții de miercuri.

Rusia a lansat o a treia rundă de atacuri nocturne asupra Kievului în șase zile, au declarat miercuri autoritățile din capitala Ucrainei, o dronă lovind o clădire din regiunea Dnipropetrovsk, în timp ce Moscova intensifică atacurile asupra vecinului său.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a declarat că forțele sale au distrus 21 din cele 26 de drone Shahed de fabricație iraniană lansate de Rusia, în timp ce oficialii de la Kiev au spus că sistemele de apărare aeriană le-au eliminat pe cele trimise peste oraș, fără rapoarte inițiale privind victime sau distrugeri.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Șaisprezece persoane au fost ucise în atacurile asupra regiunii Herson

Procuratura generală ucraineană a declarat că 12 dintre ei au fost uciși chiar în centrul orașului. Cifra include trei uciși într-un supermarket din orașul Herson, într-un atac care a lăsat cinci răniți.

O instalație de depozitare a combustibilului din apropierea unui pod cheie din regiunea Krasnodar, din sud-vestul Rusiei, a luat foc la primele ore ale zilei, a declarat guvernatorul regional, dar nu au existat rapoarte inițiale de victime. Agenția de știri de stat rusă Tass a raportat că incendiul de la o instalație petrolieră din Volna a fost cauzat de „căderea unei drone”.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane şi text

Ameninţările împotriva cablurilor submarine au intrat în atenţia opiniei publice mai ales începând din septembrie 2022, când explozii deocamdată neexplicate au afectat conductele Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz din Rusia în Germania via Marea Baltică. Invocând ancheta în desfăşurare, Cattler a refuzat să facă speculaţii despre cine s-a aflat în spatele atacurilor.Un alt aspect strategic sensibil îl reprezintă cablurile submarine care transportă aproximativ 95% din traficul de internet la viteze de aproximativ 200 de terabiţi pe secundă, 200 dintre aceste 400 de cabluri fiind considerate esenţiale, potrivit NATO.

Ucraina și UE au ajuns la un acord pentru încă 12 luni

Acordul inițial a fost încheiat anul trecut, după izbucnirea războiului. Înseamnă că întreprinderile ucrainene vor putea continua să vândă mărfuri către UE fără cote, taxe de export sau tarife. Accesul la bunurile agricole a fost, de asemenea, convenit, potrivit premierului ucrainean, Denis Shmihal , pe Telegram.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Conform unor surse politice de la Berlin, citate de publicația Der Spiegel, Zelenski va ajunge pe 13 mai în capitala germană şi va fi primit cu onoruri militare de cancelarul Scholz pe 14 mai.

Tot pe 14 mai, Zelenski ar urma să aibă o întrevedere cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. De asemenea, Zelenski va fi transportat cu elicopterul în oraşul Aachen pentru a fi distins cu Premiul Carol cel Mare. Până la ora acestei actualizări, guvernul Germaniei nu a confirmat oficial informaţiile privind vizita preşedintelui Ucrainei, informează theguardian.com.