Scenariștii de la Hollywood intră în grevă. Ce nemulțumiri au și cât de mult îi afectează Netflix

Scenariștii de la Hollywood intră în grevă. Ce nemulțumiri au și cât de mult îi afectează Netflix Scenariștii de la Hollywood intră în grevă SURSA FOTO: Dreamstime.com

Scenariștii și producătorii de la Hollywood intră astăzi în grevă. Aceștia sunt nemulțumiți că, din cauza platformelor de filme precum Netxlix, HBO GO sau Disney+, audiențele lor sunt în scădere liberă, iar salariile le-au fost micșorate.

Oprirea muncii vine pe fondul unor revolte economice și tehnologice intense din industria divertismentului, care se confruntă cu dominația tot mai mare a serviciilor de streaming, scăderea audienței tradiționale de difuzare și chiar creșterea inteligenței artificiale, care a alimentat anxietatea cu privire la viitorul profesiilor creative.

Angajații de la Hollywood cer un acord cu studiourile și cu distribuitorii de filme. „Nu am ajuns la un acord cu studiourile şi cu distribuitorii. Vom intra în grevă după expirarea contractului, luni, la miezul nopţii”, a declarat influentul sindicat al scenariştilor americani Writers Guild of America (WGA) într-un comunicat adresat membrilor, citat de NBC.

Răspunsurile studiourilor la cererile formulate au fost "complet insuficiente, ţinând cont de criza existenţială cu care se confruntă scenariştii", a precizat WGA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni, spre sfârşitul zilei, principalele studiouri şi platforme online, inclusiv Disney şi Netflix, reprezentate de Alianţa producătorilor de film şi televiziune (AMPTP), au anunţat că negocierile cu WGA „s-au încheiat fără un acord”.

Ce nemulțumiri și cerințe au angajații de la Hollywood

Membrii WGA cer creșteri salariale și schimbări structurale la un model de afaceri despre care spun că a făcut din ce în ce mai dificil modul lor de a-și existența. În ultimii ani, pe fondul exploziei platformelor de streaming precum Netflix, salariul mediu al scenariștilor și al producătorilor de la Hollywood a scăzut cu 4% până 23% atunci când este ajustat pentru inflație, potrivit statisticilor WGA.

„Companiile au folosit tranziția la streaming pentru a reduce salariul scriitorilor și a separa scrierea de producție, înrăutățind condițiile de muncă pentru scriitorii de seriale la toate nivelurile”, a spus WGA într-un buletin din 14 martie intitulat „Scriitorii nu țin pasul”.

Ultima grevă a paralizat industria filmelor timp de 100 de zile

Cea mai recentă mişcare socială de amploare organizată la Hollywood a fost greva scenariştilor din 2007-2008, care a paralizat sectorul audiovizual american. Acel conflict social de 100 de zile a generat costuri de 2 miliarde de dolari pentru acest sector de activitate.

Noua grevă ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru industria de divertisment americană.