Ucraina transmite Poloniei și UE: Restricțiile impuse cerealelor noastre sunt inacceptabile
- Adriana Popescu
- 1 mai 2023, 10:46
Vineri, înainte ca Bruxelles-ul să anunţe că a ajuns la un acord privind continuarea tranzitului de cereale ucrainene prin cele cinci ţări UE care au impus restricţii, Ucraina a protestat faţă de aliaţii săi cheie, Uniunea Europeană şi Polonia.
Comisia a anunțat vineri că a ajuns la un acord de principiu care permite continuarea tranzitului de cereale ucrainene prin cele cinci țări ale Uniunii Europene care au impus restricții. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au impus aceste măsuri invocând temerea că cerealele din Ucraina destinate exportului în alte țări au ajuns pe piețele lor, scăzând prețurile pentru fermierii locali.
„Restricțiile la exporturile de cereale sunt categoric inacceptabile”
Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat sâmbătă că a trimis o scrisoare ambasadei Poloniei și biroului UE de la Kiev în care își exprimă dezamăgirea față de situația creată, evaluând că restricțiile la exporturile de cereale sunt „categoric inacceptabile”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean, Oleg Nikolenko, a confirmat că scrisoarea a fost trimisă înainte ca Comisia să anunţe acordul la care s-a ajuns.
Întrebat dacă anunțul Comisiei schimbă ceva în poziția ministerului, Nikolenko a spus că „exportul tuturor mărfurilor și mărfurilor ucrainene trebuie să se desfășoare fără probleme”. „Există temeiuri legale pentru a continua imediat exportul de produse agricole ucrainene în Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, precum și pentru a continua exporturile nestingherite către alte state membre ale UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean.
Măsuri de protecție pentru patru produse - grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a scris vineri pe Twitter că acordul CE include „măsuri de salvgardare” pentru patru produse - grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui.
Acordul include, de asemenea, un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro (110,25 milioane de dolari) pentru fermierii locali, a spus Dombrovskis, notează publicația index.hr
Cinci state membre UE au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile Mării Negre din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.
(Traducerea Rador)