Ucraina protestează în criza cerealelor exportate în România. Măsura Comisiei Europene îl nemulțumește pe Zelenski

Ucraina protestează în criza cerealelor exportate în România. Măsura Comisiei Europene îl nemulțumește pe Zelenski Sursa foto: Arhiva EVZ

Acordul semnat de Comisia Europeană cu cinci state europene, printre care și România, referitor la importul de cereale din Ucraina, a adus critici din partea țării vecine. Un înalt oficial ucrainean și-a arătat nemulțumirea spunând că așa ceva este ”inacceptabil”.

Ministerul de Externe de la Kiev a anunțat că a trimis la Comisia Europeană o notă de protest, în care arată că este inacceptabilă decizia care se referă la interzicerea exporturilor de cereale în cinci țări din Uniunea Europeană, respectiv România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

”Astfel de restricţii, oricum ar fi justificate, nu respectă Acordul de Asociere între Ucraina şi UE, nici principiile şi normele pieţei unice europene. Există motive legale depline pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, precum şi pentru continuarea exporturilor neîngrădite către alte state membre ale UE”, se arată în nota de protest emisă de ministerul ucrainean de externe.

Acordul anunțat de Comisia Europeană

Vineri seara, Comisia Europeană a anunțat că s-a ajuns la un acord cu cele cinci state ale Uniunii Europene, care prevede alocarea unei sume de 100 de milioane de euro, pentru sprijinirea fermierilor direct afectați.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, prin acest acord, importurile de cereale au fost sistate până la data de 5 iunie, cu posibilitatea prelungirii acestui termen până la un alt termen care va fi anunțat ulterior.

”Am acţionat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât şi din Ucraina”, a anunțat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, citat de Agepres.

Premierul Ciucă salută acordul

Premierul român, Nicolae Ciucă a salutat acordul Comisiei Europene, și a anunțat că fermierii români vor primi bani mai mulți pentru a fi ajutați să depășească această criză.

”În mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susținere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni și jumătate de la bugetul de stat, pe care deja le-am aprobat în ședința de guvern”, a anunțat premierul Ciucă.