Previziuni sumbre pentru dolarul american. Când se va încheia cu supremația condusă de SUA la nivel mondial

Previziuni sumbre pentru dolarul american. Când se va încheia cu supremația condusă de SUA la nivel mondial Sursa: Pixabay

În mai bine de 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, lumea a rămas blocată în hegemonia unipolară a SUA. Dar un număr tot mai mare de țări încep să facă ajustări ale acestei ordini globale, iar SUA pare să aibă problemele în acest sens deoarece va fi reformată mai devreme sau mai târziu, spune omul de afaceri rus Oleg Deripaska.

Hegemonia unipolară a SUA (hegemonia este o formă de guvernare imperială indirectă, în care statul lider „hegemon” conduce din punct de vedere geopolitic statele subordonate mai degrabă prin mijloacele implicite ale puterii, amenințării, decât prin forță militară directă) în lume se va încheia peste cinci ani, a declarat omul de afaceri rus Oleg Deripaska.

„Cu doar 5-7 ani în urmă, dominația dolarului american în sistemul mondial de plăți părea de nezdruncinat. Acum însă, după ce această dominație a fost folosită ca armă de represalii împotriva tuturor disidenților fără nicio evaluare legală această dominație începe să se apropie de sfârșit. Peste numai 5 ani lumea va fi mult mai echilibrată”, a spus Oleg Deripaska.

Oleg Deripaska afirmă că monedele cripto-digitale vor deveni compatibile

Omul de afaceri a menționat că, până la acel moment, toate plățile vor fi diversificate, monedele cripto-digitale vor deveni compatibile. Potrivit lui Deripaska, perioada de tranziție s-ar putea dovedi deloc ușoară, dar va fi deja o lume fără hegemon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior s-a anunțat că SUA sunt amenințate de o criză a sistemului bancar din cauza intrării în faliment a Silicon Valley Bank, una dintre marile bănci americane. În plus, a fost închisă inclusiv banca comercială Signature Bank.

De asemenea,  The Global Times a apreciat că toate încercările Statelor Unite de a-și păstra hegemonia sunt sortite eșecului. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că la nivel mondial s-a lansat procesul de dedolarizare și că, mai devreme sau mai târziu, dominația acestei monede va lua sfârșit.

The Washington Post: „Noua ordine mondială a Chinei se conturează”

Articolul din The Washington Post a subliniat că noile inițiative ale Chinei privind „securitatea” și „civilizația” provoacă în esență arhitectura ordinii conduse de SUA. Ce fel de arhitectură conduce SUA? Există un singur răspuns la această întrebare: ordinea hegemonică unipolară sub dominația SUA.  Aceste analize au dezvăluit pur și simplu că SUA se tem să-și piardă poziția de lider global. Țara nu știe să facă față unei ordini diferite: multipolare.

Cu ceea ce se confruntă SUA în prezent nu este nici China, nici Rusia, ci tendința unei lumi multipolare și apelul pentru o ordine internațională îmbunătățită, a declarat Xu Liang, profesor asociat la Școala de Relații Internaționale a Universității de Studii Internaționale din Beijing, pentru Global Times.