Ce concluzii au tras oficialii de la Kremlin după scurgerea de informații din SUA

Ce concluzii au tras oficialii de la Kremlin după scurgerea de informații din SUASursa: Jackethead | Dreamstime.com

În urma arestării lui Jack Teixeira pentru publicarea unor documente clasificate care fac lumină asupra evaluărilor serviciilor secrete americane privind războiul din Ucraina, corespondentul Meduza, Andrey Pertsev, a discutat cu o serie de persoane anonime din interiorul guvernului rus, Kremlinului și mass-mediei controlate de stat, încercând să înțeleagă care este consensul pe care membrii organizației politice din Rusia l-au dezvoltat în ceea ce privește scurgerea de informații, motivele reale și efectele cele mai plauzibile ale acesteia.

O sursă aflată la două strângeri de mână de Putin, de exemplu, a rezumat ceea ce pare a fi cea mai răspândită impresie: „Occidentul, și chiar și SUA, nu sunt atât de hotărâte în privința războiului”.

Meduza a discutat despre scurgerea de informații din SUA cu o serie de surse informate apropiate Kremlinului, guvernului rus, presei controlate de stat și marilor cercuri de afaceri care intră în contact direct cu Vladimir Putin. Toate sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că sunt sigure că scurgerea de informații este exclusiv „în avantajul Rusiei”.

Două surse apropiate administrației președintelui au declarat că cei din fruntea Kremlinului consideră, în general, scurgerea de informații ca fiind un lucru pe care Washingtonul îl știa și pe care l-a ignorat în mod deliberat. De asemenea, ele sunt convinse că principalele instituții de presă americane nu ar fi publicat documentele de informații scurse fără permisiunea expresă a Washingtonului. Deși nu au nicio dovadă în sprijinul acestei opinii, ei cred că este adevărată, pe baza propriei experiențe privind modul în care operează mass-media pro-Kremlin în Rusia. Așteptarea lor este ca principalele instituții americane să se comporte în mod similar.

Ce cred rușii despre Pentagon

Pe de altă parte, o altă sursă din cadrul guvernului rus nu împărtășește această idee: în opinia sa, publicarea de documente clasificate în SUA înseamnă probabil că Pentagonul trebuie să fie „în paragină”.

Surse de la Kremlin consideră totuși că scurgerea extinsă de informații semnalează faptul că Occidentul este „un pic obosit de conflictul” dintre Ucraina și Rusia și vrea să „dea de înțeles” Ucrainei că este timpul să-și îndulcească poziția în ceea ce privește negocierile de pace cu Rusia.

Un alt interlocutor, apropiat al unui antreprenor din cercul intim al lui Vladimir Putin, constată că Occidentul nu este lipsit de bun simț: „Linia frontului este blocată, nu există nicio mișcare”, observă el. „În cazul în care contraofensiva [ucraineană] nu va funcționa, poziția de negociere a Rusiei se va consolida”. Alți interlocutori informați, apropiați de administrația președintelui, consideră că „poziția de negociere” a Rusiei nu s-a schimbat deloc: Putin insistă în continuare că Rusia trebuie să obțină toate teritoriile ocupate în prezent dacă se dorește negocierea unui acord.

O anumită sursă apropiată Kremlinului notează că scurgerea de informații, precum și informațiile care ar arăta slăbiciunea armatei ucrainene, pot fi „vândute” în mod eficient maselor prin propagandă. Între timp, un interlocutor apropiat de un organ de presă de stat spune că administrația președintelui s-a grăbit să le spună propagandiștilor că Rusia nu are nimic de-a face cu scurgerea de informații. Aceeași sursă sugerează că o serie de jurnaliști pro-Kremlin au pus la început incidentul pe seama unei dezinformări deliberate. După arestarea lui Jack Teixeira, însă, aceștia s-au răzgândit în această privință.

Care sunt așteptările la Moscova

O persoană din interiorul Kremlinului spune că organizația rusă nu a fost deloc surprinsă de cât de bine informate s-au dovedit a fi SUA în ceea ce privește conflictul dintre Rusia și Ucraina. Referindu-se la modul în care elitele rusești au fost luate prin surprindere atunci când a izbucnit războiul, el spune că pur și simplu „Ei știau, dar noi nu”. Dovada sa este șirul de publicații anterioare războiului care au tras un semnal de alarmă în presa americană.

O serie de vorbitori sunt de acord că elitele rusești așteaptă contraofensiva „promisă” de Ucraina. (Potrivit șefului serviciilor secrete ucrainene de apărare Kyrylo Budanov, scurgerea de informații de la Pentagon nu va avea niciun efect asupra planurilor armatei ucrainene).

În același timp, sursele Meduza nu sunt deloc sigure că Rusia ar putea face față unui transfer de inițiativă pe front către Ucraina. Una dintre ele este deosebit de sceptică în privința discursurilor oficiale de încurajare: „Ministerul Apărării ar putea spune că vom riposta, dar cine știe cum va fi totul în realitate. Ucraina este într-o stare proastă; s-ar putea ca noi să o ducem și mai rău”.

sursa: meduza.io/en

Ne puteți urmări și pe Google News