Vara anului 2022, una dintre cele mai fierbinți din Europa. Ce va fi în România - analiza unui climatolog

Vara anului 2022, una dintre cele mai fierbinți din Europa. Ce va fi în România - analiza unui climatologSursa: Dreamstime.com

În vara anului 2022, Europa a fost afectată de o caniculă prelungită, ceea ce a dus la pierderi majore de recolte și la decesul a zeci de mii de oameni. Potrivit estimărilor actuale și evoluțiilor înregistrate în domeniul climatologic, se pare că acest an ar putea fi chiar mai grav.

Raportul emis de Copernicus Climate Change Service arată că sudul Europei a trecut prin 70-100 de zile de stres termic anul trecut, ceea ce înseamnă că temperatura percepută a fost de cel puțin 32 de grade Celsius. Acesta a fost primul an în care temperaturi record de peste 40 de grade Celsius au fost înregistrate în Marea Britanie. De asemenea, mai mult de o treime din continent a fost afectat de căldură și de lipsa precipitațiilor.

Roxana Bojariu, climatolog român, despre cum fi vara anului 2023

Roxana Bojariu, climatolog, a comentat aceste date şi a precizat cum se va schimba clima şi cum va fi vara în 2023. Potrivit acesteia, e dificil de făcut prognoza cu un interval de anticipație atât de mare, dar din punct de vedere climatic și statistic ne-ar putem aștepta la valuri de căldură care să fie intense, să dureze și să afecteze suprafețe mari.

Din păcate, am avut o iarnă în mare parte din Europa fără zăpadă, fără precipitații multe și cu temperaturi destul de ridicate, în așa fel încât în multe zone din vestul și sudul Europei, în primăvară avem deja deficit de precipitații.

Începem, cum ar veni, acel sezon sau ne îndreptăm spre sezonul de vară cu deficit de precipitații în sol și nu doar în prima parte a solului. Avem și probleme legate cu apele subterane, cu debitele râurilor și acest lucru poate să influențeze inclusiv temperaturile extreme, extremele pozitive, adică să avem o amplificare a valurilor de căldură”, a explicat climatologul român.

Încălzirea globală va continua să își lase amprenta asupra omenirii

Citește controversata carte ”Nu există criză climatică”

Anul trecut a fost cel mai cald al doilea an din Europa, dar din păcate lucrurile vor continua la fel în anii ce vin și în deceniile ce vin și se vor bate recorduri peste acestea, a mai spus Roxana Bojariu.

„E vorba de o accelerare a încălzirii globale, cu efecte din ce în ce mai puternice în cazul fenomenelor extreme care au acum la dispoziție, pe fondul acestei încălziri globale, o cantitate sporită de energie.

Și atunci, toate manifestările, precum valurile de căldură, furtunile, incendiile de vegetație, care nu sunt neapărat o urmare directă, dar sunt favorizate de aceste temperaturi mari, toate acestea ating niveluri mult mai mari decât cele de acum câțiva ani și cele cu atât mai mult de cele de acum câteva decenii”.

Climatologul român a subliniat că nivelurile de căldură ale apelor oceanice au crescut continuu, însă oceanul se încălzește mai lent datorită capacității sale termice mai mari. Cu toate acestea, după ce încălzirea oceanului a început, efectele ei sunt multiple și pot dura mult timp din cauza inerției termice a apei.

Din acest motiv, observăm că uraganele din zonele tropicale sunt mai intense, dar și furtunile din zonele extra-tropicale aduc precipitații foarte abundente. În România, de asemenea, am observat o creștere a intensității precipitațiilor, mai spune Roxana Bojariu, potrivit antena3.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News