Calendar Ortodox, 14 aprilie. Sfântul Cuvios Pahomie. Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

Calendar Ortodox, 14 aprilie. Sfântul Cuvios Pahomie. Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

În Calendarul Ortodox este prăznuit, astăzi, 14 aprilie, Sfântul Cuvios Pahomie, care s-a născut din părinți păgâni. Tot în această zi este sărbătorită și Sfânta și Marea Vineri, cea mai tristă zi din Săptămâna Patimilor.

În calendarul creștin ortodox este prăznuit în fiecare an la data de 14 aprilie Sfântul Cuvios Pahomie. Acesta s-a născut în anul 1674, în satul Gledin, județul Bistrița-Năsăud, din părinți păgâni. El a primit numele Petru la botez. La vârsta de 25 de ani a mers la Mănăstirea Neamț. Sfântul Pahomie a fost numit stareț al Mănăstirii la vârsta de 30 de ani, după ce a murit părintele egumen Ioan. Sfântul Cuvios Pahomie s-a aflat la conducerea Mănăstirii din Neamț până în anul 1704, când a mers la Kiev.

El l-a cunoscut pe Sfântul Dimitrie al Rostovului la Lavra Pecerska și i-a devenit ucenic. Sfântul a murit la 14 aprilie 1724. Moaștele sale se află în Paraclisul „Sfântul Ștefan” din Lavra Pecerska. Tot în această zi se mai face și pomenirea sfinţilor mărturisitori episcopi de Apus Serghie, Pir şi Teodor, care au fost împreună cu sfântul Martin. Sfântul mucenic Ardalion comediantul este și el prăznuit tot la data de 14 aprilie.

Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor

Creștini ortodocsi sărbătoresc tot în această zi Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Este cea mai tristă dintre zi din cele ale pătimirii Domnului.  În această zi se amintește de aducerea la judecată, batjocorirea, schingiuirea, răstignirea, moartea și îngroparea lui Iisus. Denia Prohodului este oficiată în timpul slujbei din seara zilei de vineri. Această slujbă aduce aminte de așezarea lui Iisus în mormânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Credincioșii, conduși de preoți, ocolesc biserica de trei ori, după care, cu toții, trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf). Credincioșii vor ține în mână pe toată durata slujbei lumânări aprinse. Ulterior, ei vor duce acasă lumina Prohodului, a punerii Domnului Iisus în mormânt. Este important de precizat că în această zi se ține post negru. Cei care nu reușesc să țină acest post trebuie să știe că este interzis să mănânce urzici, oțet sau preparate gătite la cuptor, potrivit Doxologia.ro.

Rugăciunea zilei de vineri

„Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele.

Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Amin!”