Tradițiile din Săptămâna Mare. Începe curățenia de Paște. Ce se întâmplă cu sufletul persoanelor care mor în această perioadă
- Ramona Rotaru
- 10 aprilie 2023, 08:30
Săptămâna Mare este cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Sfântă. Ea începe cu Sâmbăta lui Lazăr și include sărbătorile Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Ce trebuie să facă creștinii în următoarele zile și ce se întâmplă cu sufletul persoanelor care mor în această perioadă.
Săptămâna Mare este ultima săptămână din postul Paștelui. Aceste șapte zile sunt considerate de creștini mărețe și sfinte. În fiecare seară, începând cu Duminica Floriilor, preoții citesc deniile, slujbe de priveghere care se săvârșesc doar în săptămânile a cincea și a șaptea din postului Paștelui.
Ce tradiții respectă românii în Săptămâna Mare
Aceste șapte zile sunt numite și Săptămâna Patimilor, iar credincioșii respectă multe tradiții, în funcție de regiunile de unde provin. Obiceiurile creștine zilnice pe care le respectă încep cu ziua de luni, când se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Denia din această zi este despre pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.
În Lunea Mare, femeile se apucă de curățenia de Paște și aerisesc casele, pentru ca toate relele de peste iarnă să iasă. Bunicile noastre văruiau casa și spălau totul, pentru ca „să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blestemă casa”.
Ziua de marți este denumită și Seacă. Ea este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat. Credincioșii sunt îndemnați să fie pregătiți în orice clipă pentru întâmpinarea lui Iisus.
În denia de miercuri, creștinii îl pomenesc pe Iuda, apostolul devenit vânzător, care se gândește să-l trădeze pe Învățător. Tot în această zi se amintește de Maria, femeia desfrânată devenită mărturisitoare, care-i spală picioarele lui Iisus cu lacrimile ei pline de căință și îl unge cu mir.
Joia Mare este seara celor 12 Evanghelii. Denia ne amintește de patru momente importante: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli şi la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă. În această zi, gospodinele încondeiază ouăle, iar la biserici nu se trag clopotele.
Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este reprezintă momentul în care Mântuitorul este dus la judecată, batjocorit, schingiuit și răstignit. Tot în această zi rememorăm moartea în îngroparea lui Isus. Preoții oficiază Denia Prohodului, cortegiul de credincioși, în frunte cu preoții, dă ocol bisericii de trei ori, după care, cu toții, trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf), o pânză pe care se află imprimată icoana înmormântării. Credincioșii care se întorc de la biserică, aduc lumina Prohodului, a punerii Domnului Iisus în mormânt, și înconjoară casa ținând în mână lumânarea aprinsă. Vinerea Mare este zi de post negru. Dacă credincioșii nu pot face acest lucru, ei nu trebuie să mănânce urzici, iar în mâncare nu se pune oțet, deoarece lui Iisus i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit.
Sâmbăta Paștelui este ultima zi din Săptămâna Mare. În această zi, trupul Mântuitorului Iisus s-a odihnit în mormânt. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe, iar seara, în bisericile ortodoxe se aprind luminile, anunțând că se apropie Învierea. În miez de noapte se oficiază Sfintelor Paşti, când sunt sfințire ouăle roșii, pasca și cozonacii. Conform tradiției străvechi, femeile se spală pe cap, se piaptănă, se îmbracă în haine curate, se închină și se roagă la icoane, apoi se apucă de plămădit.
Ce se întâmplă cu sufletul persoanelor care mor în Săptămâna Mare
În Săptămâna Patimilor, porțile Raiului sunt închise. Din acest motiv, sufletul persoanelor care mor în această săptămână are un drum greu de parcurs pentru a găsi drumul către Rai. Până să ajungă la locul luminat, sufletul are de trecut prin multe chinuri.
Persoanele care mor în Săptămâna Luminată se pot considera binecuvântate. Sufletul persoanelor care mor în săptămâna de după Paște, dar și în restul zilelor de post, ajunge direct în Rai. Se spune că acestea nu vor mai trece prin Judecata de Apoi.