Asociațiile de presă braziliene cer eliberarea ziaristului american arestat în Rusia

Asociațiile de presă braziliene cer eliberarea ziaristului american arestat în RusiaVladimir Putin, Rusia / Sursa: Facebook

Asociațiile de presă braziliene au difuzat o notă în care resping arestarea unui reporter al cotidianului american "Wall Street Journal" în Rusia, sub acuzația de spionaj pentru SUA.

Evan Gerchkovitch, în vârstă de 31 de ani, cetăţean american de origine rusă, a fost acuzat de către serviciul de securitate internă rus că a cules informaţii considerate secret de stat despre o fabrică militară. Nu au fost prezentate dovezi pentru acuzații, iar WSJ le neagă.

Nota este semnata de Abraji (Asociaţia Braziliană de Jurnalism de Investigaţie), Fenaj (Federaţia Naţională a Jurnaliştilor), Reporters sans frontières şi Institutul Vladimir Herzog.

Organizațiile susțin că arestarea reporterului, anunțată pe 30 martie, arată felul în care guvernul lui Vladimir Putin s-a consolidat ca adversar al libertății presei.

"Arestarea nu se bazează pe fapte", spune un fragment din notă. "Respingem atacul lui Putin asupra libertății presei și ne alăturăm vocilor care cer eliberarea imediată a lui Evan Gerchkovitch, fără impunerea de condiții de către guvernul rus".

De la arestarea lui Gerchkovici, mai multe entități, personalități și politicieni s-au manifestat în apărarea eliberării jurnalistului. Președintele SUA, Joe Biden, a cerut eliberarea reporterului, dar a afirmat că nu are de gând să expulzeze diplomați ruși de pe teritoriul american, ca represalii.

Luni (10 aprilie), Departamentul de Stat american a subliniat din nou faptul că Gerchkovitch a fost reținut incorect. "Jurnalismul nu este o infracţiune", a declarat purtătorul de cuvânt, Vedant Patel. "Condamnăm represiunea continuă a Kremlinului la adresa vocilor independente și războiul său împotriva adevărului".

Patel afirmă că acuzațiile de spionaj sunt false, cazul fiind politic. El a declarat că guvernul american va oferi tot sprijin jurnalistului arestat și familiei sale și a profitat de ocazie pentru a cere eliberarea lui Paul Whelan, un fost puşcaş marin american acuzat că deținea un pen drive cu informații confidențiale. În 2020, acesta a fost condamnat la 16 ani de închisoare.

Gerchkovici, închis până la următoarele audieri

Până în prezent, însă, guvernul lui Putin nu a arătat că ar putea da înapoi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ajuns să încât afirme că aceasta este o chestiune a FSB, Serviciul Federal de Securitate. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a afirmat că ancheta lui Gerchkovici "nu avea legătură cu jurnalismul" și că este obișnuită asumarea profesiei de reporterpentru practicarea spionajului, potrivit folha.uol.com.br

Pentru Rusia, reporterul arestat devine un bun valoros pentru eventuala eliberare a unor deținuți aflaţi în străinătate. Cu puțin timp înainte de războiul din Ucraina, jucătoarea de baschet americană Brittney Griner a fost arestată sub acuzația de posesie de droguri pe un aeroport moscovit. Aceasta a fost eliberată abia în luna decembrie, fiind schimbată cu traficantul de arme Viktor Bout, arestat în SUA.

Acesta este cel mai grav caz de acest gen care implică un jurnalist străin de când Rusia a invadat țara vecină, în luna februarie a anului trecut. De atunci, reporterii sunt hărţuiţi, iar un mare contingent de profesioniști din mass-media a părăsit țara.

Un tribunal moscovit a decis luna trecută ca Gerchkovici să rămână în arest cel puțin până pe 29 mai, când va avea loc o audiere în acest caz.

(Traducerea Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News