Anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA privind sursa scurgerilor de documente clasificate legate de invazia rusă în Ucraina
- Maria Dima
- 9 aprilie 2023, 11:10
Departamentul de Justiţie al SUA a deschis o anchetă pentru a încerca să identifice sursa scurgerilor de documente clasificate legate de invazia rusă în Ucraina, publicate în această săptămână pe reţelele sociale, după ce Pentagonul a anunţat, vineri, că investighează la rândul său această chestiune.
„Am comunicat cu Departamentul Apărării în legătură pe această temă şi am deschis o anchetă", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei.
Zeci de documente clasificate au fost publicate pe Twitter, Telegram, Discord şi alte reţele sociale în ultimele zile, iar noi documente continuă să apară.
Scurgerile de informaţii includ nu doar rapoarte şi documente privind conflictul din Ucraina, ci şi analize extrem de sensibile în privinţa aliaţilor SUA.
Potrivit The Washington Post , care citează oficiali americani, unele dintre aceste documente par să fi fost falsificate, dar majoritatea sunt autentice şi corespund rapoartelor CIA care circulă la Casa Albă, Pentagon şi Departamentul de Stat.
Scurgerile de informații, speculate de Moscova
Aceste scurgeri de informaţii s-ar putea dovedi valoroase pentru Moscova, în măsura în care documentele arată în ce măsură serviciile de informaţii americane au penetrat aparatului militar rus, scrie presa americană.
Unele dintre documente conţin informaţii despre dezbaterile interne ale guvernelor aliate ale SUA. De exemplu, un document a evidenţiat discuţiile guvernamentale din Coreea de Sud despre posibilitatea de a furniza obuze de artilerie Ucrainei, potrivit The New York Times.
Documentele reliefează o armată rusă epuizată care se luptă în Ucraina şi un aparat militar profund compromis. Ele conţin avertismente zilnice în timp real transmise către agenţiile americane de informaţii cu privire la momentul loviturilor Moscovei şi chiar la ţintele sale specifice. Astfel de informaţii au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informaţii cruciale despre cum să se apere.
Pe de altă parte, documentele expun evaluarea americană în privinţa armatei ucrainene, care se află, de asemenea, într-o situaţie disperată. Documentele, datând de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, dar care au fost găsite pe site-urile de socializare în ultimele zile, descriu lipsuri critice de muniţie pentru apărarea antiaeriană şi se referă la câştigurile teritoriale reuşite de trupele ruseşti în jurul oraşului Bahmut din estul ţării.
Rapoartele serviciilor de informaţii arată că Statele Unite par, de asemenea, să îi spioneze pe liderii militari şi politici de top din Ucraina, ceea ce reflectă lupta Washingtonului pentru a obţine o imagine clară a strategiilor de luptă ale Ucrainei, scrie NYT.
Materialul întăreşte o idee pe care oficialii serviciilor de informaţii o recunosc de mult timp: Statele Unite au o înţelegere mai clară a operaţiunilor militare ruseşti decât a planificării ucrainene.
Colectarea de informaţii este adesea dificilă şi uneori greşită, dar documentele scurse oferă poate cea mai completă imagine de până acum a mecanismelor interne ale celui mai amplu război terestru din Europa din ultimele decenii.