Noile specii de viermi descoperite în Japonia sunt asemănătoare cu demonii antici
- Dosofteea Lainici
- 8 aprilie 2023, 21:39
În Japonia au fost descoperite trei noi specii de viermi rari care strălucesc în întuneric, având o asemănare izbitoare cu demonii descriși în folclor. Noile specii, numite Polycirrus onibi, Polycirrus aoandon și Polycirrus ikeguchii, aparțin unei familii de animale cunoscute sub numele de viermi cu peri, care se găsesc, în mod normal, în apele puțin adânci ale râurilor și pârâielor japoneze.
Creaturile emană o strălucire luminiscentă albastră și violetă, ceea ce îi face să fie inspirați din povești vechi despre demoni japonezi sau „yokai”, susțin autorii studiului. Numele sunt inspirate din folclorul japonez. De exemplu, „onbi” (sau focul demonului) este un yokai care ia forma unei mingi mici, plutitoare, care apare în munți și păduri pentru a-i face pe călători să se rătăcească.
„Aoandon” este o încarnare a terorii umane, făcută din teama unor grupuri de oameni care s-au adunat pentru a spune povești cu fantome la lumina felinarelor. Pe măsură ce au fost spuse poveștile – spune superstiția – felinarele s-au stins încet și lumina lor slabă de un albastru pal a scos la iveală o apariție a unei femei demonice într-un chimono alb cu dinți ascuțiți.
„Ikeguchi” este singurul nume care nu face referire la folclorul japonez. În schimb, îl onorează pe fostul director al Acvariului Notojima, care a ajutat la descoperirea viermelui. Viermii Polycirrus sunt numiți după tentaculele care răsar din gura lor, care le permit să cerne prin sedimentele râului pentru hrană. Genul aparține unei familii de viermi numite viermi cu peri sau polihete – animale antice, care datează din perioada Cambriană de acum 505 milioane de ani.
Dezvoltarea unor noi tehnologii
Viermii cu peri sunt numiți după perii lor grosieri, uneori toxici. Cercetătorii doresc să-și dea seama cum acești viermi își creează acea lumină albastră. Bioluminiscența este „un tezaur interesant și neobișnuit”, iar înțelegerea mecanismelor din spatele acesteia ar ajuta cercetarea în științele medicale și ale vieții, a spus autorul principal al studiului Naoto Jimi, profesor asistent de biologie marină la Universitatea Nagoya.
„Intenționăm să folosim descoperirile noastre pentru a ne aprofunda înțelegerea naturii moleculare a acestui fenomen și pentru a aplica aceste cunoștințe pentru dezvoltarea de noi tehnologii în științele vieții”, a spus el, potrivit Live Science.