Mitropolia Olteniei a impus plafon la taxele pentru botez, nuntă și înmormântare

Mitropolia Olteniei a impus plafon la taxele pentru botez, nuntă și înmormântare Vasile Bănescu, despre românii care filmează și fac poze în biserică. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mitropolia Olteniei a impus un plafon pentru taxele slujbelor de botez, nuntă și înmormântare. Decizia forului bisericesc a devenit lege, aceste taxe fiind considerate contribuții ale credincioșilor. Cât costă oficierea celor trei evenimente.

În luna martie, forul bisericesc a impus un plafon maxim pentru oficierea botezurilor, nunților și înmormântărilor. Plafonul aprobat de Mitropolia Olteniei și a devenit lege în această regiune a țării. Taxele pentru aceste slujbe sunt considerate contribuții ale creștinilor pentru serviciile oferite de preoți.

Potrivit unui document emis și semnat de reprezentanții Mitropoliei Olteniei, pentru slujba de creștinare a uni bebeluș, preotul va fi plătit cu maxim 500 de lei. În cazul unei cununii religioase, taxa impusă de Mitropolie este de maxim 600 de lei. Slujba de înmormântare are un plafon de maxim 500 de lei, preț în care intră și slujba de 40 de zile făcută pentru defunct, potrivit gorjonline.ro.

Credincioșii pot trimite pomelnice online

Mitropolia Iași ține pasul cu tehnologia și oferă credincioșilor posibilitatea de a trimite și plăti pomelnicele online. Ei trebuie să completeze un formular și să plătească cu cardul pentru serviciile solicitate. În funcție de cerințe și de preotul la care trimiți pomelnicul, prețul variază.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele unui pomelnic online pleacă de la 10 lei și pot ajunge până la 1.000 de lei. Formularul pentru aceste servicii poate fi accesat pe site-ul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, unde credincioșii pot alege dacă pomelnicul este pentru cei vii sau cei morți. În formular este o secțiune unde trebuie trecute numele persoanelor care vor fi pomenite de preoți.

Reprezentanții Mitropoliei susțin că această măsură a fost luată la solicitarea credincioșilor, pentru a nu mai sta la rând atunci când doresc să pună un pomelnic. Deși decizia pare să fie luată în urma solicitării credincioșilor, unii dintre aceștia nu văd serviciul online în cadrul Bisericii cu ochi buni.

„Deşi vorbim de o soluţie, spun cei de la Mitropolie, credincioşii cu care am vorbit spuneau că nu li se pare tocmai în regulă. Ar prefera, mai de grabă, să străbată drumul, fie că vorbim despre sute de kilometri pentru a ajunge până aici să pună pomelnicul în persoană. Aceştia consideră că doar astfel au făcut o faptă bună în momentul în care au pus aceste pomelnice”, potrivit Observator.