Paleontologii chinezi tocmai au identificat fosila unei flori de acum 170 de milioane de ani

Paleontologii chinezi tocmai au identificat fosila unei flori de acum 170 de milioane de anisursa foto: Muzeul de Geologie și Paleontologie Nanjing

O echipă de oameni de știință chinezi a identificat fosila unei plante străvechi care datează de acum aproximativ 170 de milioane de ani, aceasta fiind cea mai veche angiospermă cunoscută în nord-vestul Chinei.

Echipa de la Institutul de Geologie și Paleontologie Nanjing al Academiei Chineze de Științe, de la Universitatea Lanzhou, China, de la Muzeul de Geologie Ningxia și de la Universitatea Northwest a anunțat recent descoperirea revoluționară în revista biologică internațională Life.

În studiul publicat, aceștia au raportat că au găsit muguri de flori într-o fosilă care măsoară 17 milimetri lungime și nouă milimetri lățime - sau puțin peste o jumătate de centimetru lungime și un sfert de centimetru lățime - cu muguri de formă ovală atașați de o tulpină de 15 milimetri (jumătate de centimetru).

Cele mai plante de pe Terra

Wang Xin, conducătorul studiului, a declarat pentru Global Times că fosila aparține unui grup de plante cunoscute sub numele de angiosperme, cele mai evoluate și mai diverse plante de pe Pământ în prezent.

„Există peste 300.000 de specii de angiosperme în lume”, a spus el.

Totuși, acesta nu a fost primul studiu care a examinat această fosilă veche de 170 de milioane de ani. În 1998, cercetătorii au examinat planta străveche și au clasificat-o ca gimnospermă, o plantă cu semințe neprotejate de flori sau fructe, asemănătoare coniferelor sau ginkgo. Cercetătorii de la acea vreme au numit-o Drepanolepis formosa Zhang.

Fosila a fost studiată cu raze X

Cu toate acestea, o reexaminare a fosilei cu ajutorul tehnologiei micro-CT - o tehnică nedistructivă cu raze X care captează structurile 3D la o rezoluție la scară micrometrică - a dezvăluit că această plantă antică avea de fapt un ovul mic și inversat, protejat de un strat exterior dur.

Această caracteristică este o trăsătură cheie a angiospermelor. Pe baza acestor noi informații, echipa a redenumit floarea antică Qingganninginfructus formosa.

„Qingganninginfructus formosa se găsește în cantități mari într-o zonă largă din nord-vestul Chinei, inclusiv în Qinghai, Gansu și Ningxia”, a declarat Wang. „Descoperirea sa indică faptul că angiospermele au apărut și au fost distribuite pe scară largă încă de acum aproximativ 170 de milioane de ani, adică în timpul Jurasicului mijlociu, și au atins un anumit grad de prosperitate. De asemenea, oferă o nouă bază de referință pentru comunitatea științifică pentru a continua să urmărească originea și evoluția angiospermelor”.

Datează din Jurasicul timpuriu

Perioada Jurasicului mijlociu (acum 174 până la 163 de milioane de ani) a fost marcată de o schimbare semnificativă a topografiei Pământului.

Pangea începuse să se despartă, formând alte două mari mase terestre, Laurasia și Gondwanaland, precum și Oceanul Atlantic. Viața terestră și marină a cunoscut, de asemenea, evoluții noi și notabile, inclusiv primii cetiosauri, brahiozauri, megalosauri și hypsilophodonți, conform Geology Page.

Interesant este faptul că această perioadă a fost definită și de o abundență de gimnosperme, în special conifere, ginkgoes și cicade. Aceste informații fac ca clasificarea originală din 1998 să fie poate mai ușor de înțeles - și, de asemenea, fac din Qingganninginfructus formosa o plantă mai unică pentru epoca sa, notează allthatsinteresting.com.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News