Studiu. Țigările electronice, o metodă eficientă prin care oamenii se pot lăsa mult mai ușor de fumat

Studiu. Țigările electronice, o metodă eficientă prin care oamenii se pot lăsa mult mai ușor de fumatPericolul ascuns din spatele țigărilor electronice. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un nou studiu relevă faptul că fumătorii au șanse mult mai mari să renunțe la fumat dacă folosesc ca alternativă țigările electronice, comparativ cu utilizarea diferiților plasturi sau a gumei cu nicotină.

Studiul efectuat de Cochrane, o organizaţie internaţională non-profit, a ajuns la concluzia că, pe o perioadă de șase luni, fumătorii au avut mult mai multe șanse să se lase de țigări dacă au folosit ca alternativă țigările electronice cu nicotină. În acest context, s-a dovedit că folosirea terapiilor de înlocuire a nicotinei nu au fost la fel de eficiente.

Oamenii care folosesc țigările electronice cu nicotină au șanse mai mari să renunțe la fumat

S-a constatat, de asemenea, că folosirea țigărilor electronice cu nicotină au înregistrat rate mult mai mari în ceea ce privește renunțarea la fumat, comparativ cu țigările electronice fără nicotină. De asemenea, cercetarea a arătat că utilizarea țigărilor electronice cu nicotină nu a dus la producerea de efecte nocive majore pentru organism.

Singurul dezavantaj este acela că nu se cunosc efectele asupra organismului pe termen lung, având în vedere că cea mai lungă perioadă de monitorizare a fost de doi ani, iar numărul de studii a fost redus.

„Ţigările electronice au generat o mulţime de neînţelegeri atât în comunitatea de sănătate publică, cât şi în presă, de la introducerea lor în urmă cu peste un deceniu. Aceste neînţelegeri îi descurajează pe oameni să folosească ţigările electronice ca modalitate de a renunţa la fumat. Din fericire, apar din ce în ce mai multe dovezi care oferă mai multă claritate”, a declarat Jamie Hartmann-Boyce, profesor asociat la Universitatea din Oxford, autor al raportului şi editor al Grupului Cochrane pentru Dependenţa de Tutun.

Acesta a adăugat că cercetarea de față a ajutat în identificarea dovezilor clare ce arată o eficacitate crescută a țigărilor electronice în a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat.

Mult mai multe persoane se lasă de fumat după ce folosesc țigările electronice cu nicotină

Doar șase din 100 de persoane renunță la fumat în urma folosirii terapiei de substituţie a nicotinei, în timp ce un număr mai crescut, cuprins între opt și 12 persoane renunță la fumat în urma folosirii țigărilor electronice care conțin nicotină.

„Ţigările electronice nu ard tutunul şi, ca atare, nu expun utilizatorii la acelaşi amestec complex de substanţe chimice care provoacă afecţiunifumătorilor de ţigări convenţionale. Ţigările electronice nu sunt lipsite de riscuri şi nu ar trebui să fie folosite de persoanele care nu fumează sau care nu prezintă riscul de a fuma.

Dovezile arată că ţigările electronice cu nicotină sunt responsabile doar de un procent redus în ceea ce reprezintă riscul de a fuma”, a declarat Nicola Lindson, lector universitar cercetător la Universitatea din Oxford, managing editor al Grupului Cochrane pentru Dependenţa de Tutun şi autor al publicaţiei.

Un studiu similar, efectuat de Lancet Respiratory Medicine din SUA, a ajuns la aceleași concluzii, arătând că fumătorii care au înlocuit ţigările tradiţionale cu ţigări electronice cu conţinut ridicat de nicotină şi-au redus numărul de ţigări la aproximativ jumătate în decurs de 24 de săptămâni, potrivit news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News