Nicolae Ciucă, după întrevedea cu omologul său din Suedia. Principalul subiect al discuției a fost aderarea României la Schengen

Nicolae Ciucă, după întrevedea cu omologul său din Suedia. Principalul subiect al discuției a fost aderarea României la SchengenSursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

Premierul Nicolae Ciucă se află într-o vizită de lucru în Suedia. Oficialul român s-a întâlnit cu omologul său, Ulf Kristersson. După întrevederea privată, premierii au susținut o declarație de presă comună, prin care au dezvăluit că principalul subiect al discuției a fost aderarea României la Schengen în 2023.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit vineri, 31 martie, cu omologul său suedez la Stockolm. Cei doi au avut o întrevedere privată și un dejun de lucru, în care au discutat mai multe probleme politice. Premierii au susținut și o declarație de presă comună, în care au declarat că principalul subiect de discuție a fost legat de aderarea României la spațiul Schengen anul acesta.

Nicolae Ciucă i-a mulțumit omologului său, Ulf Kristersson, pentru „poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces”.

Oficialul român a declarat că, în cadrul întâlnirii, a făcut referire la asistența acordată celor peste 3,8 milioane de refugiați ucraineni care au intrat pe teritoriul României în tranzit sau doar pentru câteva zile. În discuție au fost aduse și beneficiile pe care statul nostru ne oferă celor peste 110 mii de cetățeni ucraineni rămași la noi în țară.

„Am menţionat, de asemenea, formatul trilateral, lansat în septembrie anul trecut, împreună cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a ajuta cele două state în domeniul energetic. Împreună cu prim-ministrul Kristersson, am evaluat situaţia din Republica Moldova, ţară care se confruntă cu provocări multiple, generate de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina”, a spus premierul României.

Nicolae Ciucă a făcut un apel, în timul vizitei în Suedia, la sprijin în cadrul Consiliului UE pentru sancționarea acelora care vor să destabilizeze Republica Moldova.

„Am subliniat că România este şi va rămâne un promotor activ al integrării Republicii Moldova în familia europeană şi un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor recunoscute internaţional”, a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă a prezentat sprijinul pe care România îl oferă Suediei pentru aderarea la NATO

Cei doi premieri au vorbit și despre aderarea Suediei la NATO, oficialul român prezentând sprijinul pe care țara noastră ni-l acordă în acest proces. Nicolae Ciucă a declarat că „am subliniat şi interesul nostru comun de a intensifica cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi securităţii la nivel Uniunii Europene dar şi în contextul aderării Suediei la NATO”.

„Am subliniat importanţa promovării agendei europene printr-o abordare consensuală bazate pe solidaritate şi orientate spre consolidarea unităţii şi rezilienţei la nivel european”, a subliniat premierul României.

Ne puteți urmări și pe Google News