Germania a trimis în Ucraina tancurile Leopard. În România se va înființa de urgență o bază de reparații

Germania a trimis în Ucraina tancurile Leopard. În România se va înființa de urgență o bază de reparațiiTancurile Leopard sunt printre cele mai puternice din lume. Sursa foto: Twitter

Prezent la o înțâlnire oficială, în Olanda, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că un prim batalion de tancuri Leopard a ajuns deja în Ucraina.

Acest lucru a fost confirmat de cancelarul german Olaf Scholz la o conferință de presă care a avut loc la Rotterdam, după consultările guvernamentale germano-olandeze.

”Da, am livrat tancurile așa cum am promis. Germania, împreună cu Olanda, se pregătește să predea Ucrainei tancurile Leopard 1”, a declarat Scholz ca răspuns la una dintre întrebările jurnaliștilor.

Predarea tancurilor s-a făcut la granița ucraineană, de către militarii germani.

Ucraina va primi și mai multe arme

Cancelarul a amintit că cele două țări au predat împreună Ucrainei obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 și muniția aferentă.

De asemenea, ambele țări antrenează contingente mari ale armatei ucrainene, care  vor participa la anunțata contraofensivă de primăvară, care are menirea de a recupera o mare parte din teritoriul ocupat de armata rusă.

Potrivit lui Scholz, Germania este în prezent cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina din Europa continentală. Țara sa a transferat multe arme moderne, în special sisteme de apărare aeriană.

În prezent, Berlinul, împreună cu partenerii săi, lucrează la creșterea producției de muniție, precum și la înființarea unor baze de reparații pentru echipamentele deteriorate în țările vecine Ucrainei: Slovacia, Polonia și România.

Olanda va sprijini Ucraina

La rândul lui, premierul olandez Mark Rutte a confirmat că atât țara pe care o reprezintă, cât și Germania, lucrează la proiecte comune pentru a sprijini Ucraina.

Acest lucru este valabil atât pentru transferul de arme și muniții, cât și pentru chestiuni umanitare, în special întoarcerea copiilor deportați ilegal și urmărirea penală a celor vinovați și plata de despăgubiri.

Potrivit lui Rutte, ”Olanda nu vede niciun tabu și nu poate exclude nimic” în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare, semn că orice fel de arme, inclusiv avioane de luptă pot fi trimise în Ucraina.

Cei de premieri au mai discutat despre chestiunea instruirii piloților ucraineni, dar că până în prezent nu s-a luat o decizie, scriu și cei de la ukrinform.net.