Bulgaria va primi despăgubiri de 16 milioane de euro din cauza importurilor mari de cereale din Ucraina

Bulgaria va primi despăgubiri de 16 milioane de euro din cauza importurilor mari de cereale din Ucraina Top 10 cele mai puternice valute din lume 2022 sursa: arhivă EVZ

Comisia Europeană va oferi 56 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor din Polonia, România și Bulgaria, afectați de creșterea exportului de produse agricole din Ucraina, a anunţat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, citat de Bloomberg. „Observăm o creștere a livrărilor, o creștere uriașă a importurilor către țările de graniță”, a spus el.

Bulgaria și Polonia vor primi 16, respectiv 30 de milioane de euro datorită faptului că mixul dintre producția lor internă și importurile din Ucraina depășește media celor cinci ani anteriori operațiunii militare rusești. României i s-au alocat 10 milioane de euro, pentru că s-a transformat în centru de cereale exportate din Ucraina în Europa de-a lungul „rutelor de solidaritate”.

Ungaria și Slovacia s-au confruntat, de asemenea, cu creșteri ale importurilor de cereale din Ucraina, dar ele nu au primit niciun ajutor, deoarece importurile lor combinate și producția internă nu au depășit media celor cinci ani anteriori acţiunilor militare.

UE și Ucraina au semnat un acord cuprinzător privind zona de liber schimb în 2016, care a suspendat taxele și tarifele pentru aproximativ jumătate din produsele agricole ale Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exportul din Ucraina către UE de alte produse a fost înlesnit în luna mai a anului trecut pentru un an, în cadrul „rutelor de solidaritate” - aceste măsuri au fost luate de Europa pentru a stimula economia ţării atacate de Rusia şi pentru a integra treptat Ucraina în piaţa internă a Uniunii Europene.  

Despăgubirile primite de Bulgaria

Astfel de măsuri au condus la faptul că importul de alimente a crescut semnificativ în ultimul an - de la câteva mii la câteva milioane de tone. De exemplu, în noiembrie 2021, 6 mii de tone de porumb ucrainean au fost importate în Polonia, un an mai târziu - 1,64 milioane de tone, conform datelor Consiliului European.

În același timp, fermierii polonezi se confruntă cu un embargo asupra livrărilor către Belarus și cu un acces limitat la piața egipteană, se arată în document, iar mărfurile din acea țară nu ajung în țările vest-europene care au nevoie de mărfuri ucrainene.

"Acum există tot mai multe semne că, dacă creșterea (producției din Ucraina) nu va fi restricţionată, asta ar putea crea dificultăți serioase producătorilor din UE în sectorul agricol”, se arată în documentul Consiliului European.

La sfârșitul lunii ianuarie, mai multe țări europene, inclusiv Bulgaria, s-au oferit să plătească despăgubiri fermierilor; „sigilarea” cerealelor importate de-a lungul rutelor de livrare din Ucraina, astfel încât acestea să nu intre pe piața internă din țară și să dăuneze fermierilor locali, ci să fie trimise în tranzit către piețele care au nevoie de ele; pentru a ajuta Kievul în moduri care să nu interfereze cu sectorul agricol al UE etc.

Producătorii de cereale protestează în țara vecină

Toate țările din UE au subliniat în mod explicit că continuă să sprijine Ucraina în conflictul cu Rusia.

Ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev, le-a declarat producătorilor de cereale care protestează în apropierea satului Gorna Studena din Sviștov că Bulgaria va primi 16 milioane de euro de la Comisia Europeană, cu care să-i despăgubească pe producătorii de cereale pentru producția lor rămasă timp îndelungat în stoc după scutirea de taxe vamale la importul de cereale ucrainene, a informat BNR.

În Bulgaria există cantități mari de cereale ucrainene și cereale bulgare nefolosite. La sfârșitul lunii februarie, în Bulgaria existau în total 1,169 milioane de tone mai mult de floarea soarelui, grâu și porumb decât anul trecut, a subliniat Ghecev. Potrivit acestuia, există 1,313 milioane de tone de floarea-soarelui, adică cu 420.000 de tone mai mult decât anul trecut. În cazul grâului, cantitățile sunt cu 660.000 de tone mai mult, porumbul e cu 89.000 de tone mai mult.

Acest lucru confirmă teza statului conform căreia Bulgaria suferă mai mult decât alte țări din UE din cauza importurilor de cereale din Ucraina, a declarat ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev.

El a mai spus că dacă ar fi putut opri importurile din Ucraina în calitate de ministru, ar fi făcut-o până acum. Și a precizat că Bulgaria este o un stat solidar cu Ucraina, dar producătorii bulgari nu pot vinde grâul cu 42 de stotinki kilogramul, iar floarea soarelui cu 80 de stotinki pe kg, pentru că este  mult sub valoarea acestora.

sursa: RADOR / /www.dnevnik.bg