Rareș Bogdan cere compensații pentru fermierii afectați de cerealele ucrainene. „Nu faceți din drama lor un al doilea Schengen”
- Andra Puiu
- 15 martie 2023, 13:45
Rareș Bogdan a ținut un discursul în plenul Parlamentului European în legătură cu fermierii români care au fost afectați de războiul din Ucraina. Europarlamentarul PNL a cerut ca aceste persoană să primească compensații.
Rareș Bogdan a ținut un discurs, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în legătura cu perioada dificilă prin care fermierii români trec. Europarlamentul a spus că în timpul consiliului din 23-24 martie trebuie să fie luată o decizie în privința compensațiilor pentru fermierii care au înregistrat perdieri din cauza declanșării războiului din Ucraina. Liberalul a mai adăugat că doar fermierii români au o pagubă de 200 de milioane de euro, dar atenție trebuie acordată și celor din Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia și Bulgaria.
„Excelențele voastre, Nu faceți din drama fermierilor români un al doilea Schengen refuzat pe nedrept pentru România!” a spus Rareș Bogdan în timpul ședinței la care a participat și Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Prim-vicepreședintele PNL a mai adăugat că ajutorul pe care Ucraina îl primește ar trebui să continue. „Trebuie să sprijinim în continuare, și mai mult, lupta ucrainenilor de a-și scoate țara de sub amenințarea unui tiran. Ei mor să ne apere și pe noi, iar dacă Ucraina cade, nu suntem în siguranță. Dar Uniunea nu-i poate lăsa pe niciunii din cetățenii ei in abandon, adica nici pe fermierii romani!”.
Românii își pierd încrederea în UE din cauza lipsei de ajutor
Rareș Bogdan a mai adăugat că trebuie găsită o soluție în cazul fermierilor români pentru că este dreptul lor. să fie ajutați. Europarlamentarul a continuat prin a spune că dacă instituțiile europene vor lua „decizii greșite” în cazul lor, nemulțumirile populației din România vor crește, iar valul de euroscepticism se va majora.
Liberalul a ținut să sublinieze faptul că românii erau poporul care credea cel mai mult în UE, în urmă cu opt ani, în jur de 68% din populație, în timp ce media europeană era de 54%. În urma deciziei de a nu primi țara noastră în Spațiul Schengen, acest procent din rândul a scăzut la 46%, față de media europeană de 62%.
„Și până la urmă competitivitatea nu înseamnă și cereale de calitate în Europa? Sunt aceiași români jigniți cumplit atunci când li s-a refuzat accesul deplin în Schengen. Este o tendință care a început în timpul pandemiei, când România a fost teren de joacă al dezinformării rusești si a explodat post decizie Schengen din luna decembrie. Excelențele voastre, nu abandonați România, suntem un stat-cheie pentru apărarea frontierei NATO și UE!”, a concluzionat Rareș Bogdan.