Președintele României a promulgat Legea Securității Cibernetice. Orice incident de securitate se anunță în maximum cinci zile

Președintele României a promulgat Legea Securității Cibernetice. Orice incident de securitate se anunță în maximum cinci zile Sursa foto: Dreamstime.com

Legea a fost promulgată în cursul zilei de marți, urmând ca ea să fie publicată în Monitorul Oficial după care va produce efecte legale.

Legea va cuprinde un set de reguli care se referă la securitatea și asigurarea cibernetică. În plus, actul normativ se mai referă și la acţiunea autorităţilor şi instituţiilor publice cu responsabilităţi în acest domeniu de activitate, prin care se urmărește ”prevenirea şi contracararea ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor cibernetice”.

„Securitatea şi apărarea cibernetică se realizează prin adoptarea şi implementarea de politici şi măsuri în scopul cunoaşterii, prevenirii şi contracarării vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor în spaţiul cibernetic”, prevedea legea care a vost votată de Senatul României, ca for decizional, și ulterior contestată de două ori la Curtea Constituțională a României.

Tot prin legea promulgată azi, de președintele Klaus Iohannis se va înființa Sistemul National de Securitate Cibernetică (SNSC), care va reuni toate instituțiile care au ca atribuții în acest domeniu de activitate, în vederea coordonării acţiunilor la nivel naţional pentru asigurarea securităţii cibernetice.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ce se referă legea promulgată de Iohannis

Legea Securității Cibernetice vizează rețelele informatice deținute de instituții publice, dar și de către persoane fizice  sau juridice, din România.

De asemenea, administratorii de rețele publice sau private vor fi obligați ca în termen de cinci zile să notifice orice incident de securitate cu privire la atacuri cibernetice, locul de unde acestea au fost lansate, identitatea asumată a hackerilor, precum orice alte informații care sunt utile pentru descoperirea autorilor reali ai acestora.

”Reţelele şi sistemele informatice deţinute, organizate, administrate, utilizate sau aflate în competenţa autorităţilor şi instituţiilor publice din domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, justiţiei, situaţiilor de urgenţă, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Reţelele şi sistemele informatice deţinute de persoanele fizice şi juridice de drept privat şi utilizate în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice către autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale”, sunt vizate de noua lege.

CCR a respins două excepții ale USR

Legea a trecut de două ori și de Curtea Constituțională a României. Judecătorii au respins în două rânduri, obiecțiile de neconstituționalitate ridicate de USR.

Ultima oară s-a întâmplat pe data de 28 februarie 2023, când judecătorii au decis că legea este constituțională, după ce USR a contestat că fondurile publice destinate pentru plata angajaților care vor avea atribuții pe linia asigurării securității cibernetice, nu sunt prevăzute în bugetul de stat.

„Așadar, cât timp fondurile pentru salarizare prevăzute în buget pe fiecare ordonator principal de credite nu sunt modificate, acordarea majorării cuantumului brut al indemnizațiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, ..., nu se poate face decât în limitele aprobate prin buget pentru salarii”, potrivit unui comunicat al CCR, scrie știripesurse.ro.