Coreea de Nord adoptă măsuri de descurajare a războiului

Coreea de Nord adoptă măsuri de descurajare a războiului Sursa foto: Alexander Khitrov | Dreamstime.com

Coreea de Nord a decis să ia "măsuri practice importante" de descurajare a războiului, au relatat duminică media de stat, cu o zi înainte ca Seulul şi Washingtonul să înceapă cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii cinci ani.

"La reuniune au fost discutate şi adoptate măsuri practice importante, pentru o utilizare mai eficace, mai putenică şi mai ofensivă a descurajării războiului", a transmis agenţia oficială KCNA.

Decizia a fost luată la o reuniune a Comisiei militare centrale a Partidului Muncitorilor, la putere, prezidat de liderul Kim Jong Un, a precizat KCNA.

Raportul arată că măsurile urmăresc "să facă faţă situaţiei actuale" într-un context în care "provocările de război ale Statelor Unite şi Coreii de Sud ating linia roşie", dar nu dă detalii privind aceste măsuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coreea de Sud şi Statele Unite urmează să înceapă luni exerciţiile "Freedom Shield", axate pe "evoluţia mediului de securitate" din cauza agresivităţii sporite a Coreii de Nord, au anunţat aliaţii.

Aceste exerciţii provoacă sistematic furia Coreii de Nord, care le consideră repetiţii generale în vederea unei invadări a teritoriului ei, justificându-şi în acelaşi timp propriile programe de arme nucleare şi balistice prin necesitatea de a se apăra.

Coreea de Nord a testat două rachete strategice de croazieră

Pe de altă parte, Coreea de Nord, ţară care deţine arma nucleară, a testat duminică două rachete strategice de croazieră pe care le-a lansat de pe un submarin în Marea Japoniei, în condiţiile în care urmează să înceapă exerciţii militare comune între SUA şi Coreea de Sud, a anunţat luni agenţia de ştiri de la Phenian, KCNA.

Şeful Statului Major Întrunit al Coreei de Sud a declarat că armata ţării se află în stare de alertă maximă, iar agenţia de informaţii a ţării colaborează cu instituţiile omoloage americane pentru a analiza caracteristicile testului nord-coreean.

"Strategic" este un termen folosit de obicei pentru a descrie armele care au o capacitate nucleară.

KCNA a declarat că lansarea a confirmat fiabilitatea sistemului şi a testat operaţiunile ofensive subacvatice ale unităţilor submarine care fac parte din sistemul de descurajare nucleară al Coreei de Nord.

Luni, trupele sud-coreene şi americane urmează să înceapă 11 zile de exerciţii comune, denumite "Freedom Shield 23", care se vor desfăşura la o scară nemaiîntâlnită din 2017. Exerciţiile vor consolida poziţia defensivă combinată a aliaţilor, au declarat cele două armate, şi vor cuprinde exerciţii de teren, inclusiv debarcări amfibii. (Rador)