Stare de urgență în Vanuatu. Un cutremur important a avut loc în regiunea deja afectată de un ciclon

Stare de urgență în Vanuatu. Un cutremur important a avut loc în regiunea deja afectată de un ciclon Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa foto: Arhivă EVZ

Un cutremur cu o magnitudine de 6,5 grade pe scara Richter s-a produs în Vanuatu. Seismul a fost urmat de un ciclon și rafale de vânt de 200km/h. Autoritățile au decretat stare de urgență.

Un cutremur important a fost înregistrat largul coastelor Vanuatu. Seismul a avut o magnitudine de 6,5 grade pe scara Richter, potrivit Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS). Seismul s-a produs la ora 18:04 GMT, la 10 kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry. Cutremurul a fost urmat de o replică importantă, cu o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

După primul cutremur nu a existat nicio avertizare de tsunami, a anunțat Centrul de avertizare de tsunami în Pacific, cu sediul în Hawaii, printr-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Joe Harry Karu, a anunțat că, din cauza cutremurului important și a ciclonului Kevin, autoritățile au declarat stare de urgență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent nu au fost raportate victime, anunță purtătorului de cuvânt al Crucii Roşii din Pacific, Soneel Ram.

Cutremurul s-a produs în timp ce rafale de 200 de km/h smulgeau acoperișurile clădirilor și copacii. În acele momente, toți oamenii erau în case. Cu doar două zile în urmă, regiunea Vanatu a fost măturată de ciclonul Judy. Ploile torențiale au inundat drumurile, iar electricitatea și comunicațiile sunt încă parțial întrerupte după aceste intemperii.

Cutremur important și ciclonul Kevin au făcut pagube majore în Vanatu

„Oamenii de pe (insula Espiritu) Santo au simţit cutremurul, dar nu au putut ieşi să evalueze pagubele din cauza vântului puternic”, a declarat Dickinson Tevi, secretarul general al Crucii Roşii din Vanuatu pentru AFP, din capitala Port Vila.

Secretarul general susține că pagubele materiale ar putea fi majore. Unele zone din Port Vila sunt fără curent de două zile.

„Vom evalua situaţia după ce se va domoli vântul, dar este posibil să existe pagube semnificative, deoarece ciclonul Judy a deteriorat deja multe structuri”, a mai spus Tevi.

Vanatu face parte din Centura de foc a Pacificului, unde intră în coliziune plăci tectonice, se confruntă frecvent cu activităţi seismice şi vulcanice. Insula se află pe lista regiunilor cele mai expuse riscului de dezastre naturale, cum ar fi cutremure, furtuni, inundaţii şi tsunami, potrivit Agerpres.