Percheziții la membrii clanului Chira. Proxeneții ar fi investit banii în altă afacere, tot ilegală, cu tutun

Percheziții la membrii clanului Chira. Proxeneții ar fi investit banii în altă afacere, tot ilegală, cu tutunPercheziții. Sursa foto: arhiva EVZ

Zeci de percheziții au avut loc joi dimineață, în București și Ilfov, la mai mulți membri ai clanului Chira. Aceștia sunt acuzați că ar fi racolat tinere pentru prostituție. Banii obținuți astfel ar fi fost investiți mai departe, însă tot într-o afacere ilegală, cu tutun. În urma perchezițiilor, 30 de persoane au fost reținute și duse la audieri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) suspectează 50 de membri și apropiați ai clanului Chira că s-ar fi îmbogățit exploatând fete în țările din nordul și vestul Europei. Potrivit procurorilor, banii obținuți astfel ar fi fost investiți într-o afacere ilegală cu tutun.

Joi dimineață, mascații au făcut percheziții la 40 de adrese ale membrilor clanului, iar 50 de persoane au fost duse la audieri. Potrivit anchetatorilor, membrii clanului Chira ar fi început afacerea bănoasă în 2017. Aceștia racolau fete prin metoda loverboy și le traficau în Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda. Gruparea era condusă de un lider, iar membrii aveau fiecare câte un rol. Unii racolau fetele și alții le duceau la hotel sau la locuințele clienților.

Sumele obținute din proxenetism erau investite într-o altă afacere ilegală, cu tutun procurat de la traficanții bulgari. Potrivit anchetatorilor, doi dintre frații Chira și iubitele lor depozitau tutunul, iar apoi îl făceau pachete pe care le trimiteau prin firme de curierat de încredere. Procurorii estimează un prejudiciu de 40 de milioane de lei, echivalentul a 8 milioane de euro, bani obținuți din comercializarea ilegal a tutunului.

Percheziții la membrii clanului Chira

„La data de 02.03.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane efectuează 38 de percheziții domiciliare în municipiul București și pe raza județelor Ilfov și Călărași, într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism, spălarea banilor, deținere în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate peste un kg de tutun și producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare prevăzut în prezentul titlu în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă.

Membrii grupului au transportat, cazat și supravegheat persoanele vătămate, colectând sumele de bani obținute de către acestea din practicarea prostituției în țări din vestul sau nordul Europei, respectiv Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda”, arată IGPR într-un comunicat de presă.

De asemenea, în aceeași perioadă, alți membri ai grupului „au deținut și comercializat în mod ilegal, pe teritoriul României, tutun și produse din tutun, fiind creat un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 40.000.000 lei”.

„Astfel, în intervalul 2020 - 2022, un membru al grupului a efectuat un număr de 1.500 de livrări, comercializând aproximativ 2.500 kilograme de tutun, în valoare de 300.000 de lei. În cursul urmăririi penale au fost identificate cantitățile de 6 tone frunză de tutun, 350 kilograme tutun de fumat și 200 kilograme tutun mărunțit”, mai arată Poliția Română.