Avertisment. Îndulcitorii din băuturile energizante pot prova atac de cord

Avertisment. Îndulcitorii din băuturile energizante pot prova atac de cord Depedența de zahăr. Care sunt primele simptome. Sursa: Airborne77 | Dreamstime.com

Îndulcitorii utilizați în băuturile fără zahăr ar putea crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Cercetătorii au descoperit că eritritolul – o substanță chimică folosită în unele băuturi energizante precum Monster Ultra – poate fi asociat cu rate mai mari ale condițiilor mortale.

Studiul făcut pe peste 4.000 de oameni din Danemarca și SUA a analizat modul în care îndulcitorul a influențat formarea unor cheaguri de sânge. Dr. Stanley Hazen, de la Clinica Cleveland, a spus că îndulcitorul ar putea „îmbunătăți riscurile de coagulare ale sângelui”.

Afecțiuni cauzate de îndulcitori 

„Îndulcitorii precum eritritol au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar trebuie să existe cercetări mai aprofundate asupra efectelor lor pe termen lung. Boala cardiovasculară se dezvoltă în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu sunt contribuitori ascunși.”

Hipertensiunea arterială, colesterolul, diabetul, fumatul și obezitatea sunt toți factori de risc cunoscuți. Îndulcitorii sunt adesea recomandați persoanelor care suferă de obezitate și diabet ca înlocuitor al zahărului. Eritritolul este în jur de 70% la fel de dulce ca zahărul și este produs prin fermentarea porumbului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legătura cu bolile de inimă

Cercetările anterioare au legat alți îndulcitori, inclusiv aspartamul, acesulfamul de potasiu și sucraloza, de bolile de inimă. Cel mai recent studiu a investigat legătura dintre eritritol și afecțiune. Cercetătorii au măsurat nivelurile diferitelor substanțe chimice din sângele pacienților cu risc de boli de inimă din SUA, înainte de a le urmări trei ani mai târziu. Ei au descoperit că riscul de deces a fost de două ori mai mare la pacienții care aveau cel mai mult eritritol în sânge.

Apoi au analizat mai mulți pacienți din SUA și Danemarca. Experții independenți au spus că studiul a arătat o legătură între îndulcitor și bolile de inimă. Profesorul Oliver Jones, de la Universitatea RMIT, a spus: „Autorii au descoperit o asociere importantă între nivelurile de eritritol din sânge și impactul asupra sănătății. Nivelurile mai ridicate de eritritol pot crește riscul formării de cheaguri de sânge și acest lucru, la rândul său, poate crește riscul de boală”, potrivit The Sun.