„Moștenirea”, noua metodă de înșelăciune online. Cum încearcă escrocii să te lase fără bani în conturi
- Andra Puiu
- 1 martie 2023, 10:46
Escrocii din mediul online profită de orice ocazie pentru a face bani pe seama persoanelor credule. Ultima metodă pe care aceștia o folosesc se numește „moștenirea”. Autoritățile au atrans atenție tuturor românilor să fie vigilenți.
Tot mai multe persoane au primit diferite mail-uri în această perioadă prin care sunt informați că o bancă din Istanbul este în căutarea moștenitorului unui milionar în dolari, care ar fi murit după ce s-a îmbolnăvit cu virusul COVID-19. Hackerii care trimit aceste mail-uri cer oamenilor doar să trimită datele personale ale acestora printr-un alt mail la o adresă indicată de escroci. Mesajele sunt generat automat, dar sunt personalizate în funcție de numele fiecărei victime.
Mesajele hackerilor încep de obicei prin a spune că moștenitorul a fost găsit cu ajutorul profilului de Facebook, iar instituția bancară îl contactează pe mail pentru a stabili detaliile legate de bani. Reprezentantul bancar se recomandă ca fiind Binbasgil Hakan, un ofițer de bancă din Instanbul. Mai mult decât atât, escrocii care spuns că a fost „dorința lui Dumnezeu să te găsesc”, iar persoanele foarte credincioase ar putea cădea în plasa acestor escroci.
„Nu a menționat nici rude apropiate/moștenitori la deschiderea contului, nu era căsătorit și nu s-au găsit rude. Săptămâna trecută, conducerea băncii mele a avut o întâlnire pentru un exercițiu de verificare bancară pentru a nota conturile de depozit inactive și abandonate. Dacă managerul meu de bancă află despre moartea sa, banca va deturna fondurile pentru a fi împărțite de directorii lor superiori. Deci nu vreau să se întâmple asta”, se mai precizează în mesajul primit de mulți români.
Nu accesați link-uri suspecte primite pe mail
Hackerul continuă prin a-i explica victimei că s-a bucurat că l-a găsit și că speră să se poată înțelege în legătură cu revendicarea moștenirii. În plus, escrocul chiar o asigură pe victimă că nu există niciun risc, iar tranzacția va fi efectuată pe baza unui acord legitim care va proteja ambele părți de încălcarea oricărei legi. Hackerul continuă să aducă argumente în favoarea revendicării moștenirii pentru a convinge victima să-și trimită datele personale.
„Este mai bine să pretindem banii decât să le permitem Directorilor Băncii să-i scoată și să-i împartă între ei. Nu sunt o persoană lacomă, așa că sugerez să împărțim fondurile, 50/50 pentru tine și, respectiv, pentru mine. Spuneți-mi părerea dvs. și vă rog să tratați aceste informații în mod confidențial. Vă voi oferi mai multe detalii după ce voi primi răspunsul dumneavoastră urgent prin adresa mea personală de e-mail de mai jos” este mesajul trimis de escroci.
Chiar dacă foarte multe persoane își dau seama că aceste mesaje sunt doar o metodă de înșelăciune, există și oameni care dau click pe aceste link-uri. Hackerii pot avea acces la datele personale ale acestor oameni mai creduli. Tehnica „Moștenirea” este una dintre cele mai noi metode de furt ale momentului, potrivit Republicaonline.ro.