Industria alimentară distrusă de lașitatea politicienilor: „Ne povestesc de conspirații mondiale, ca să-și justifice propria neputință”

Industria alimentară distrusă de lașitatea politicienilor: „Ne povestesc de conspirații mondiale, ca să-și justifice propria neputință” Porci Sursa foto. EVZ

Producția de carne de porc a scăzut dramatic în România din cauza lașității guvernanților care evită să adopte legi menite să pună capăt pestei porcine. Este opinia fostului consilier de stat, în Guvernul condus de Ludovic Orban, Tănase Stamule. Din motive electorale, politicienii români nu iau măsurile care se impun pentru combaterea acestei boli care afectează dramatic industria cărinii de porc din țara noastră.

Fostul consilier de stat Tănase Stamule, în prezent decan al Facultății de administrare a afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ), din cadrul ASE, consideră că politicienii români dau dovadă de lașitate. El consideră că refuzul acestora, motivat electoral, de a reglementa creșterea porcilor în gospodăriile particulare, afectează în mod dramatic industria de profil din România.

„Astăzi în România aproape că nu se mai producecarne de porc. Aproape toate mezelurile pe care le cumpărăm, deși procesate la noi în țară, sunt făcute cu carne de import. De ce se întâmplă asta? Fiindcă suntem prea lași să oprim pesta porcină! Fiindcă nu reglementăm creșterea porcilor în gospodării de frica a câtorva zeci de primari care fac scandal. Fiindcă trăim într-un blocaj cultural în care reziliența națională venea de la porcul crescut în curte”, a explicat fostul consilier de stat.

Potrivit analizei sale ca urmare a ezitărilor politicienilor economia României pierde cam un miliard de euro pe an. O sumă enormă pentru că guvernul și parlamentul nu-și asumă o decizie politică. În opinia sa, statul trebuie să reglementeze creșterea și comercializarea porcilor în gospodăriile țăranilor. Tănase Stamule a dat și un exemplu despre reglementările ce ar trebui adoptate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din cauza indeciziei legate de pesta porcină, România pierde cam un miliard de Euro pe an. Tot ce trebuie să facă statul este să spună că oricine crește peste 3 – 5 - 7 porci în curtea sa, dacă vrea să îi vândă trebuie să respecte niște reguli de calitate și să se autorizeze. Tu, țăran, vrei să crești porci pentru consumul familiei nu e nicio problemă. În momentul în care vrei însă să faci afaceri, trebuie să respecți regulile jocului”, a explicat Tănase Stamule.

Sursa foto: EVZ

Teoriile conspiraționiste, justificări ale lașității politicienilor

El a precizat că este nevoie să se stabilească reguli pentru cei care se ocupă cu vânzarea porcilor și care împrăștie pesta porcină în toată țara. Altfel, susține Tănase Stamule, nici o firmă nu va risca să investească în ferme de creștere a animalelor, de teamă să nu-și piardă banii.

„Până nu vom decide ce facem cu pseudo negustorii de porci, care împrăștie necontrolat pesta prin țară, nicio firmă serioasă nu va reîncepe producția industrială de frică să nu piardă toata investiția prin apariția vreunui focar”, a mai precizat fostul consilier de stat.

Tănase Stamule a încheiat subliniind că cei ce evită să adopte reglementări clare în favoarea industriei agricole românești, se ascund în spatele teoriilor conspiraționiste, mult mai ușor de acceptat de cei care nu acceptă adevărul despre dezastrul economic.

„Până atunci, cei ce trebuie să decidă și nu o fac, o să ne povestească de conspirațiile mondiale, bombele biologice și alte povești prin care să își justifice propria neputință. Partea tristă este că foarte mulți analfabeți funcționali ii vor crede…”, a încheiat Tănase Stamule într-o postare pe Facebook.