Cum au fost demontate CAP-urile din România. Tănase Stamule: „Am muncit două zile că să demontăm bucata noastră, tot satul demonta”

Cum au fost demontate CAP-urile din România. Tănase Stamule: „Am muncit două zile că să demontăm bucata noastră, tot satul demonta” Sursa: Facebook/ Tănase Stamule

Tănase Stamule este decan în cadrul ASE și secretar de stat al Cancelariei prim-ministrului, din 2019. Acesta povestește cum, după căderea comunismului în România, desființarea CAP-urilor a dus la distrugerea agriculturii românești. În anii 1990, CAP-urile, în funcție de mărimea lor, fuseseră împărțite pe familii, care au decis să le distrugă, bucată cu bucată.

Tănase Stamule, actualmente decan în cadrul ASE, povestește cum au fost desființate cooperativele agricole din țara noastră, mai exact cum s-a produs demontarea lor, chiar de către cetățeni din multe sate ale României.

Desființarea CAP-urilor din România, în ochii lui Tănase Stamule

„La începutul anilor 90, am primit un telefon de la bunicul care se mutase înapoi la țară după revoluție, că se desființează CAP-ul și că fiecare să meargă să ia ce e al lui. Ne-am dus acolo cu mic, cu mare, vreo 12 membri ai familiei ca să luăm ce e al nostru.

Când am ajuns, ne-a spus bunicul că jumătatea asta de hala/grajd este a noastră. De fapt, cam toate clădirile CAP-ului, în funcție de mărime fuseseră împărțite pe familii și acestea acum le demontau. Pe lângă clădiri erau și sisteme de irigații și tot felul de alte instalații necesare agriculturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am muncit două zile că să demontăm bucata noastră de clădire, tot satul demonta în fericire, ca niște termite care trebuiau să distrugă ceva. Am dus înapoi în curtea bunicului acoperișul, o parte din cărămidă, tot felul de bare metalice, câțiva km de țevi de irigație, motoare, o remorca, etc”, își amintește Tănase Stamule.

Zeci de ani de investiții, distruse într-un weekend, spune Tănase Stamule

Tănase Stamule spune că ceea ce s-a petrecut atunci a reprezentat o distrugere în masă a amenajărilor agricole ale țării, petrecută în doar câteva zile.

„Din tot ce am adus de la CAP, bunicul și-a făcut un grajd nou în care stăteau vreo 150 de oi, iar din țevile de irigație făcuse gard la oi. Țin minte și acum că erau niste țevi de aluminiu frumoase și mari. Eu luasem câțiva metri și îmi făcusem și eu un fel de cărucior, de care eram foarte mândru.

Atâta a durat, un weekend, ca să se distrugă zeci de ani de investiții în irigații și alte instalații pentru agricultură. Mârșăvia politicienilor de atunci și lipsa de cunoaștere a oamenilor simpli au dus la distrugerea în masă a multor amenajări agricole. Astăzi mulți dintre oamenii care au demontat clădirile alea se roagă pentru ploaie. Sunt convins că au uitat weekendul ăla de la începutul anilor 90”, spune Tănase Stamule, decan al Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul ASE.