Prima autostradă din România care va fi monitorizată video. Șoferii care încalcă regulile vor fi identificați imediat
- Andra Puiu
- 23 februarie 2023, 10:17
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis care va fi prima autostradă din România care va fi monitorizată video. Măsura are drept scop verificarea vitezei cu care șoferii circulă, dacă este plătită rovinieta sau care este greutatea vehiculelor.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitație pentru implementarea și integrarea sistemelor ITS, pe 17 februarie. Primul drum public din România care va fi monitorizat video este Autostrada A1 Sibiu – Holdea. CNAIR a trasmis că valoarea totală estimată a contractului se situează între 44.836.192,67 și 49.319.811,94 de lei, fără TVA. Camerele video vor fi montate pe o distanță de aproximativ 170 de kilometri de autostradă, în zona a trei județe. Este vorba de Sibiu, Alba și Hunedoara.
Sistemele ITS sau STI sunt aplicații avansate care pot furniza informații în legătură cu tipurile de transport managementul traficului. De asemenea, aceste sisteme le permit utilizatorilor să fie informații în legăturile cu drumurile publice și cum pot parcurge distanțe într-un mod mai sigur. Este important de precizat că STI integrează telecomunicații, electronică și tehnologiile informației cu ingineria transporturilor pentru ca sistemele de transport să fie întreținute și gestionate corespunzător.
CNAIR va primi informații în timp real
CNAIR va primi cu ajutorul acestor sisteme informații în timp real. Printre acestea se numără viteza cu care șoferii circulă pe autostradă, dacă au plătit rovinieta sau nu sau dacă respectă limitele de greutate și gabarit depășit. Aceste informații vor fi centralizate la Centrul de Întreținere și Coordonare Săliște, județul Sibiu. Sistemul va trimite către centru informații privind lungimea, lățimea și înălțimea mașinilor.
„Prin soluțiile de detecție adoptate se vor îndeplini cerințele de numărare a vehiculelor, clasificarea acestora în funcție de lungime și viteze de deplasare, gabaritul și densitatea traficului. De asemenea vor fi instalați și senzori meteo care să furnizeze toate informațiile solicitate”, se precizează în caietul de sarcini. Sistemele de supraveghere vor verifica automat orice autovehicul care circulă pe autostradă după numărul de înmatriculare. Acest lucru va permite verificarea plății rovinietei.
„Vehiculele care depășesc pragul de viteză stabilit sunt fotografiate cu o cameră digitală de înaltă rezoluție. O a doua imagine poate fi imediat achiziționată pentru a putea fi folosită ca probă în instanță, dacă este cazul. Prin intermediul rețelei de telecomunicații, echipamentul de măsurare a vitezei transmite toate datele detectate în dispecerat unde acestea sunt procesate în vederea acordării sancțiunilor de contravenție”, se mai precizează în documentul CNAIR, potrivit Adevărul.