Klaus Iohannis, la reuniunea B9 de la Varșovia: „Avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Prezenţa militară americană crescută trebuie să continue”

Klaus Iohannis, la reuniunea B9 de la Varșovia: „Avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Prezenţa militară americană crescută trebuie să continue” Sursa: presidency.ro

Klaus Iohannis a fost prezent, miercuri, la Varșovia, la summitul B9, la care participă și președintele american Joe Biden. În discursul său, președintele României a vorbit despre pace și despre importanța prezenței americane în țările flancului estic al NATO.

Iohannis a spus că războiul pornit de Rusia în Ucraina a adus doar suferinţă şi deznădejde, crime şi strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent şi nesiguranţă. Președintele român a stat la masă chiar în dreapta liderului american Joe Biden.

Klaus Iohannis, discurs la Summitul B9 din Varșovia

Noi, liderii de pe Flancul estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câştiga acest război. România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv şi o amploare transatlantice”, a spus şeful statului.

De asemenea, Iohannis a salutat prezența lui Joe Biden la Summit, menționând că prezența lui reconfirmă angajamentul administrației americane pentru securitatea flancului estic al NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele a mai transmis în discursul său că prezența militară crescută a forțelor americane în țările din Est trebuie să continue și e nevoie de pregătirea unei strategii a SUA în ceea ce privește Marea Neagră.

„Acest angajament este extrem de solid şi vizionar: o prezenţă militară americană crescută, care trebuie să continue, şi pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră”.

Rusia acționează agresiv

„Rusia acţionează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia şi Ucraina”, a completat preşedintele Iohannis. Acesta a punctat că NATO este puternică şi îşi manifestă angajamentul clar faţă de Ucraina şi cetăţenii săi. De asemenea, el a spus că B9 este mai puternic ca niciodată.

Președintele a mai declarat că pentru a ne asigura că războiul brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni şi să o înfrângem. „Aştept cu nerăbdare să continuăm să ne coordonăm în pregătirea unui Summit NATO de succes la Vilnius”, a completat şeful statului, potrivit Agerpres.